15/9/10

Περικοπές στον τομέα της Υγείας ζητάει η τρόϊκα από τον Λοβέρδο. Τις παρακάτω!

Η τρόϊκα διέταξε περικοπές στον τομέα της Υγείας, το αρχιτσιράκι της στην χώρα, πορθυπρουγός Γ.Τ. Παπανδρέου, το μετέφερε στον ρόμποκοπ της υπόθεσης Α.Λοβέρδο.

Το μπλογκ μου βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να δημοσιεύσει
πρώτο τα μέτρα, και μάλιστα πολύ πριν από την επίσημη δημοσίευσή τους!

Πριν περάσω στις λεπτομέρειες, δείτε ορισμένες γελοιογραφίες από την/το χώρα-μοντέλλο-εμπνευστή-δημιουργό αυτών των μέτρων: Την Γερμανία!

























Γιατρός: Εισπνεύστε! Ωραία, μέχρι εδώ αναλαμβάνει το
Ταμείο σας τα έξοδα. Θέλετε τώρα να εκπνεύσετε
πληρώνοντας από την τσέπη σας;



















Πελάτες της τράπεζας: Θα θέλαμε ένα δάνειο για να
χρηματοδοτήσουμε την εισφορά στο ΙΚΑ





















"Περικοπές στα ασθενοφόρα" Να λες, πάλι καλά που είσαι
ο τελευταίος, αγαπητέ!
























Όχι δεν είμαι γιατρός. Το νοσοκομείο με προσέλαβε γιατί
είχα επισκευθεί ένα σεμινάριο αγειοπλαστικής στο λαϊκό πανεπιστήμιο....

























Επιτέλους βρήκα έναν γιατρό που μου ζήτησε τα μισά λεφτά!




















Χωρίς λόγια....

























Τι βλέπετε; Την Μοναλίζα; Ωραία, δεν χρειάζεστε γυαλιά!




















Οι συνέπειες των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας.
"Θέλεις πολύ ακόμα με την εγχείρηση σκωληκοειδήτιδας;
Η μαμά χρειάζεται το μαχαίρι στην κουζίνα"





















Οικονομία στον τομέα της Υγείας κάνουμε όλοι οι
πολίτες μαζί. Τα δόντια μας τα βάζουμε όμως μόνοι μας,
από την τσέπη μας! Ή όχι.....















Χωρίς λόγια















Εισφορά ιατρείου: Εξέταση ούρων, εξέταση αίματος, εξέταση
κοπράνων.
"Να δούμε τι έχουν να δουν τα μάτια μας στο μέλλον..."






















Ο επόμενος ασφαλισμένος του ΙΚΑ παρακαλώ!


Τα νέα μέτρα θα ονομάζονται ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ και θα γίνουν
για να σώσουν (με σειρά προταιρεότητας), α) τους δανειστές μας
β) το κράτος, γ) τον απανταχού ελληνισμό


Τα νέα μέτρα που θα παρθούν, θα ανακουφίσουν....:

1) τα ταμεία των Ταμείων
2) τα ταμεία των "εμπλεκομένων"
3) τα ταμεία του κράτους

Την λυπητερή θα την πληρώσουν.....

1) οι μαλάκες οι ανασφάλιστοι
2) οι μαλάκες οι ασφαλισμένοι
3) (δεν έχει τρίτους)

Θα υπάρχουν τρία είδη λυπητερής:

α) Περικοπές: Περικοπές παροχών στην ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη.
(Ότι κοπεί, το πληρώνουν οι 1) που πληρώνουν την λυπητερή)
β) Τοις μετρητοίς: Αύξηση εισφορών, αύξηση φαρμάκων, πρώην δωρεάν
ιατροφαρμακευτικές παροχές, το τάλληρο ή δεκάρικο για κάθε τετραμηνία
στην πρώτη επίσκεψη ιατρού ή νοσοικομείου, το ημερήσιο χαράτσι σε περίπτωση
εισαγωγής σε νοσοκομείο.
γ) Μείωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών λόγω μικρότερου αριθμού
ιατρικού προσωπικού. (Απολύσεις)

Τα μέτρα αυτά θα κριθούν αναγκαία για την χώρα και την ανθρωπότητα και θα βρουν αντίθετους πολίτες, ιατρικό προσωπικό, γιατρούς και νοσοκομεία.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ θα χειροτερέψει στην καλύτερη περίπτωση, θα γίνει πιο τραγική από πριν, στην χειρότερη! Έτσι κι αλλιώς η μεταρρύθμιση δεν αποσκοπεί σε ένα καλύτερο και ανθρώπινο σύστημα Υγείας, αλλά στην εξοικονόμηση πόρων για να πληρωθούν τόκοι σε κάτι ιδιαίτερα αξιότιμους κυρίους.

Οι μόνοι που δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα λεπτό είναι οι προμηθευτές, οι ιδιωτικές κλινικές και η φαρμακοβιομηχανία.


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΓΑ!

H Άννα Νταλάρα έγινε αρμόδια για θέματα μετανάστευσης επειδή ο Γιώργος Νταλάρας είχε τραγουδήσει κάποτε τον "Μέτοικο";

Ο Γιώργος Νταλάρας είναι (ήταν) ένας από τους πιο αγαπημένους μου καλλιτέχνες.
Η αναμφισβήτητη ποιότητα των εργασιών του, η τρομερή γκάμα της φωνής του, η σοβαρότητα του χαρακτήρα του, τον ανέβασαν δικαιολογημένα στην πρώτη θέση των τραγουδιστών όλων των εποχών.

Ο Γιώργος Νταλάρας μας συγκίνησε, μας μάγεψε, μας μεγάλωσε, μας έκανε σίγουρα καλύτερους άνθρωπους, με μια ατέλειωτη σειρά δισκογραφικών εργασιών όπως επίσης με αναρίθμητες συναυλίες του.

Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν ένας από εμάς.
Ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ!

Γι΄αυτό, με όλο τον σεβασμό και αγάπη προς το άτομό του, θα ριψοκινδυνέψω ένα άρθρο με τίτλο:

Δεν μας χέζεις λέω εγώ, ρε Άννα Νταλάρα!

Άννα Νταλάρα: "Δεν ήθελα να είμαι άλλο αδρανής"

Στο δίλημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, η κ. Νταλάρα απαντά: «Η βαρβαρότητα μας περιβάλλει, μας αποχαυνώνει, μας αποκτηνώνει, μας εκμαυλίζει. Ο σοσιαλισμός είναι ζητούμενο και ακόμα περισσότερο ο εξανθρωπισμός, όπως υποστηρίζει θερμά και ο πρόεδρός μας Γιώργος Παπανδρέου».
H Άννα Νταλάρα δεν ήθελε να είναι άλλο αδρανής! Μάλιστα! Θα μπορούσε να είναι στάσιμη, κινητική, ενεργητική ή παθητική, ή να παρίστανε την αιώρα βρε αδερφέ, αλλά προτίμησε την μη αδρανή κατάσταση.
Και τι φταίμε εμείς, τι φταίει ο κοσμάκης που δεν γούσταρες εσύ την αδράνεια ωρέ Άννα Νταλάρα; Δεν είχες άλλο τρόπο να σκοτώσεις την ώρα σου, έπρεπε να έρθεις δηλαδή να ψηφίσεις το μνημόνιο να σκοτώσεις τον δόλιο τον Έλληνα;
Δηλαδή νομίζεις ότι δεν υπήρχε άλλος επαγγελματίας παρλαπίπας πασόκος να μας μιλήσει για βαρβαρότητες και για σοσιαλισμούς του κώλου, και καιγόμασταν να μας τα πει, με το αζημίωτο φυσικά, μια "κυρία λαϊκού βάρδου";
Και, ω Αννούλα της τρόϊκας, να μας τα κάνεις ΝΑ! με τους "εξανθρωπισμούς" του ελλαδέμπορα; Δηλαδή πως παίζεται αυτό το παιχνίδι βρε "κάνε κουράγιο" Άννα; Μήπως έτσι;


"Επίδειξη πολιτικής ισχύος πέτυχε ο υπερυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επιβάλλοντας την τοποθέτηση της Άννας Νταλάρα σε θέση υφυπουργού Εργασίας. Σημειώνεται ότι η σύζυγος του Γιώργου Νταλάρα διατηρεί συγγενικές σχέσεις με τον Παριανό πολιτικό καθώς είναι ξαδέλφια με αποτέλεσμα να επέλθει η τόσο σύντομη τοποθέτησή της στην κυβέρνηση αν και έχει εκλεγεί για πρώτη φορά μόλις στις προηγούμενες εκλογές"

Κι΄εσύ ρε Άννα; Να ήτανε κάνας λιγούρης, κάνας ψωμόλυσσας, κάνας ανώνυμος, θα το καταλάβαινα. Αλλά εσύ; Καλά, δεν σου έφτανε ο τίτλος της κυρίας Νταλάρα; Δεν ήσουνα χορτάτη από χλιδή και δόξα; Γιατί να σε υποστούμε και σένα κυρία Άννα; Πολιτικός δεν είσαι, μήπως επειδή είσαι η Νταλάραινα και η πρώτη ξαδέρφη του Ραγκούση;
Δεν μας χέζεις λέω εγώ, ρε Άννα Νταλάρα!
Πριν τις εκλογές:

Άννα Νταλάρα : «Ο λαός δεν αναζητάει μπαλκόνια , ρήτορες ή κήνσορες!»




"...Αποφάσισα να"
διεκδικήσω μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσω να παλέψω με καλύτερους όρους και περισσότερο αποτελεσματικά για όλα εκείνα που μια ζωή αγωνιζόμουν....
Ά ρε "έρημα χωριά" και πόλεις, και τα πάντα, σ΄αυτή τη χώρα που σου επιτρέπει να έρχεσαι από το τίποτα και να βρίσκεσαι ελέω ονόματος και συγγένειας στο "κεντρικό πολιτικό παλκοσένικο" Ε, ρε κατακαημένε τόπε, που αναγκάζεις και τους χορτάτους, να...."αγωνίζονται και θα τους πέσουν τα πάκια, και τι θα γίνουμε μετά!
Πάλι καλά γιατί έτσι μάθαμε για ποιό πράγμα αγωνιζόταν η Νταλάρα μια ολόκληρη ζωή!!
- Τι σας ζητάνε οι πολίτες και πώς ανταποκρίνεστε εσείς;
Όχι πάντως εξυπηρετήσεις…Αυτό που ζητούν – έχω την αίσθηση- οι πολίτες, είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας στην καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και στις κουβεντούλες και τις περιοδείες μου κυρίως γι’ αυτό μιλάω. Να ξαναδώσουμε περιεχόμενο σε έννοιες και λέξεις όπως η πολιτική, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη…Έννοιες που έχουν δυστυχώς απαξιωθεί

Να το πω εγώ με άλλα λόγια: Δεν ξέρω πολίτη που ζήτησε κάτι από την Νταλάραινα! Βασικά ο έλληνας πολίτης χέστηκε για την γυναίκα τού κάθε τραγουδιστή ή την ξαδέρφη κάποιου υπουργού. Δεν άκουσα για κάποιο συλλαλητήριο που φωνάζανε "έλα Άννα, εσένα θέλουμε, κι άμα δεν έρθεις καήκαμε". Απλά: Για τον πολίτη, για την πολιτική δεν υπήρχε καν η κυρία αυτή.
Η Νταλάραινα έγινε πολιτικός, και μάλιστα υφυπουργός σαν κεραυνός εν αιθρία. Η κυρία υφυπουργός καβάλησε το όνομα του συζύγου της και την συγγενική σχέση με τον ξάδερφο-πολιτικό και...καλπάζει πίσω από την Κατσέλη πάνω σε λιβάδια εργατών και κάμπους ...ασφαλισμένων! Χωρίς αυτά τα δυο προσωπικά προσόντα δεν θα την ήξερε ούτε ο γιός του Μάτσα...

- Πιστεύετε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι εφικτό να υλοποιηθεί;


Πιστεύω ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ρεαλιστικό: βραχυπρόθεσμα και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων σε συνδυασμό με μέτρα αναπτυξιακά και με μακροπρόθεσμου χαρακτήρα δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές.
Δεν μας χέζεις λέω εγώ, ρε Άννα Νταλάρα!


Τι θα μπορούσαν να σκέφτονται άραγε; Ο Λοβέρδος, ξέρουμε, έχει το χούι με το κόψιμο: Συντάξεις, επιδόματα, μισθούς, παροχές, τα πάντα! Μόνο το πραγματικό "κόψιμο" δεν γουστάρει, που να τον έπιανε και να μη σταμάταγε! Αν τώρα δεν ήμουν από τους ανθρώπους που αγαπάνε τον Γιώργο Νταλάρα, θα μπορούσα να απαντήσω με μια κακεντρέχεια του στυλ: ΑΝΝΑ: Νάξερε ο φιγουρατζής πόσα σιντί έχει πουλήσει ο άντρας μου!!!
ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νάξερε η Άννα πόσοι θα αγοράζουν εκεί που θα φτάσουνε με τον νέο ΦΠΑ!
..............................................................................................................................................................................

Αννα Νταλάρα: η αποκατάσταση μιάς αδικίας!



Δύο ξαδέλφια, μία κυβέρνηση, κανέεεεεεεενας νεποτισμός!
Η υπουργοποίση της κυρίας Αννας Νταλάρα είναι η δικαίωση ή μάλλον η αποκατάσταση μιάς κατάφωρης αδικίας σε βάρος των συζύγων μεγαλοφοροφυγάδων μεγαλοτραγουδιστών.

Το γοητευτικό συνάφι των φοροφυγάδων έχει πάλι εκπρόσωπο στο Υπουργικό Συμβούλιο:ανακούφιση σαν δικαίωση!

Δε θυμάστε ότι ο "πονεμένος για το φτωχό λαό" τραγουδιστής, σύζυγος της κυρίας Άννας, μας έχει όλους ειρωνευτεί τραγουδιστά σε γνωστότατο άσμα, που μας έλεγε κατάμουτρα:
"...με τραγούδια για τη φτώχεια και την ξενιτιά, ρετιρέ παίρνω στην Κηφισιά..."

Βέβαια το τραγούδι μίλαγε για άλλα: για το παράπονο που τον πήρε και που έκλαψε πικρά... και άλλα δακρύβρεκτρα και πονεμένα.

Μέγας ο πόνος για τη φτωχολογιά μέσα από το χλιδάτο ρετιρέ.

πηγή: iconology2009


Υπουργός και η Άννα Νταλάρα. Ο ..Χάρυ Κλυν τώρα δικαιώνεται!!!

Επιστροφή στο Σημιτιστάν με την υπουργοποίηση της Μιλένας και της Αννούλας, όχι του χιονιά ρε,της Νταλάρα. Θυμάστε ντε της κολλητής του Πανταγιά , με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Πειραιά. Φαίνεται πως το παραλήρημα του μεθυσμένου, που μοναδικά ερμήνευσε ο Χάρυ Κλυν, στο πίσω κάθισμα
του ταξί, και το περιβόητο "λασπόνερα και βοήθα παναγιά μου, δε μας χ..εις ρε Νταλάρα" αποδεικνύεται προφητικό, αφού οσονούπω θα γίνει πραγματικότητα, από τον κοσμάκη για τους υπουργούς και τον ίδιο τον Γιωργάκη



Αχ Αννούλα του χιονιά δεν θα είμαι πια μαζί σου …

9 Σεπτεμβρίου, 2010....ενώ αν θα προσέξετε τις αλλαγές που έχουν γίνει θα καταλάβετε οτι όλη η φασαρία έγινε για να φύγει η Μπατζελή και να μπεί η Άννα Νταλάρα. Και εμένα αν με ρωτάτε έχω κολλήσει με την είσοδο στην κυβέρνηση της Άννας Νταλάρας που αβασάνιστα εκλέχτηκε λόγω επιθέτου και πιο αβασάνιστα μπήκε στην κυβέρνηση.Υπάρχουν βουλευτές με 4 συνεχόμενες θητείες που δεν έχουν γίνει ποτέ υφυπουργοί και η Άννα η Νταλάρα έγινε με την μια. Αυτά είναι που μου την δίνουν και με βγάζουν έξω απο τα ρούχα μου.
Επειδή η Άννα η Νταλάρα είναι η σύζυγος του λαϊκού βάρδου Γιώργου Νταλάρα την βάλαμε κατευθείαν στην κυβέρνηση ;
Δηλαδή ρε Παπανδρέου δεν γινόταν κυβέρνηση χωρίς την Άννα την Νταλάρα ;
Και απο την στιγμή που βάζεις την Άννα την Νταλάρα μέσα βάλε και τον Νταλάρα και χέσε μας μετά.
Και μου αρέσει που η κυβέρνηση αυτή έχει και 4 βασικούς στόχους που είναι η αύξηση των εσόδων ή έξοδο της χώρας απο την κρίση , αντιμετώπιση της ύφεσης και καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης.
Και σας πληροφορώ οτι αν δεν ήτανε μέσα στο σχήμα η Άννα η Νταλάρα όλοι αυτοί οι στόχοι θα πηγαίνανε περί πατο γιατί μόνο με Άννα Νταλάρα στο σχήμα μπορείς να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση.
Ρε που καταντήσαμε λοχία ποιός είμαι εγώ , ποιός είσαι εσύ.

Η είσοδος της Άννας Νταλάρα στην Πολιτική έγινε με τρόπο εντυπωσιακό. Με μια από τις πλέον πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες πρωτοεμφανιζόμενης, δεν κατάφερε απλά να μπει στη Βουλή αλλά και να τερματίσει πάνω από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Κώστας Γείτονας.

Ομολογώ ότι η μη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα της 5ης Οκτωβρίου, με εξέπληξε αλλά χθες αποκαταστάθηκε η...αδικία.

πηγή proininews.gr
.......................................................................................................................................................................

Κυρά Νταλάραινα, ο Γιώργος σου που πάει;

Ναι, ο Γιώργος, γιατί χεστήκαμε εμείς τώρα για την Νταλάραινα.

Ο Γιώργος που έγινε αυτό που είναι με τον οβολό των μεροκαματιάρηδων, και των φοιτητών, και των υπαλλήλων, και όχι των Μπομπολαίων, Λάτσηδων και των απανταχού τραπεζοπιστωτικών λαμόγιων!

Και τι να κάνει ο Γιώργος, θα ρωτήσουν ίσως μερικοί. Να μην την αφήσει, ρε σεις! Να την πλακώσει στις γρήγορες, ξέρω γω, να την στείλει πίσω στην μάνα της, να βγει και να διαχωρίσει δημόσια την θέση του!

Γιώργο Νταλάρα, τώρα πιστεύω να σου έδωσα να καταλάβεις γιατί έχουν ΠΑΡΑΠΟΝΕΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ......

Γιώργο, μου γέμισες την ζωή με τα τραγούδια σου, σ΄ευχαριστώ.

Έπαψες να είσαι όμως σύμβολο, Γιώργο!








Ο φόβος στην υπηρεσία των "νόμιμων" τρομοκρατών.




















Άντε, διάλεξε ένα όνομα ρε!
Φανούρης; Εντάξει!
Διάλεξε τώρα και μια ασχολία, επάγγελμα, ότι θες;
Άνεργος;
Γιατί ρε Φανούρη άνεργος; Πόσο χρονών είσαι ρε συ;
27; Τι λε ρε;
Και τι κατέχεις ρε Φανουράκη, αν επιτρέπεται;
Καθηγητής φιλόλογος;
Ωχ αμάν!....

Ούτε έναν φανταστικό διάλογο δεν μπορείς να κάνεις την επιτηρημένη σήμερον ημέραν ρε παιδιά! Σε κάθε σκέψη σου η κρίση, σε κάθε βήμα σου στην έχει στημένη η "νέα τάξη πραγμάτων", πίσω από κάθε γωνία καραδοκούν νόμιμοι ληστές, σε κάθε δρόμο σου βάζει χέρι ο φόβος, αντί για ίσκιο σέρνεις πίσω σου την ανασφάλεια.
Άντε, τι να κάνω τώρα; Φανούρης και άνεργος καθηγητής μου έλαχε, ας του κάνω λιγάκι παρέα.

Ρε συ φιλαράκο, για πε μου, πόσους ανθρώπους έχεις ρε συ υπό σου; Πόσους ρίχνεις δηλαδή; Πόσοι είναι σε χειρότερη μοίρα από σένα σ΄αυτή εδώ την πανέμορφη έως να μη της πάρει ο διάολος τον πατέρα, χώρα;
Όχι ρε, χωρίς τσι αρρώστοι!

Σκέφτεται τώρα το παιδί, σε χειρότερη μοίρα από ένα νέο αδιόριστο έλληνα εκπαιδευτικό δεν μπορεί να είναι κανείς στην χώρα της σοσιαλιστικής παπαριάς, φτου φτου φτου, κουνηθείτε από τη θέση σας! Ίσως μόνο οι άνεργοι αλβανοί που δεν πρόλαβαν να μπουν και να κάνουν προκοπή στην Ελλάδα.

Κατέβασε το κεφάλι ο Φανούρης και κάρφωσε το βλέμα στο πάτωμα. Δεν ξέρω τι κάνουν τα μάτια του, ίσως νάναι κλειστά, ίσως δακρυσμένα. Μπροστά είναι η δουλειά, πάνω τα όνειρα, κάτω στο πάτωμα το αδιέξοδο και η απελπισία. Ξέρει η καρδιά του Φανούρη που κοιτάει...

Δεν μπορώ να το βλέπω να υποφέρει το παιδί, δικό μου παιδί, δημιούργημά μου ντε, γι΄αυτό στέλνω τον Μάκη να πα να του βαρέσει τη πόρτα. Ο Μάκης είναι υπαρκτό πρόσωπο, ξύπνιος άνθρωπος και προπάντων καλό παιδί. Μπαίνει λοιπόν μέσα, κόβει τον Φανούρη σε επιταφιακή κατάσταση, τραβάει την καρέκλα και κάθεται δίπλα του.

"Πάλι στις μαύρες βαφές ρε Φάνο; Φτάνει ρε! Αμάν ρε αδερφέ, θα ρέψεις! Σήκω το κεφάλι! Άμα το κατεβάσουμε όλοι, χαθήκαμε! Αυτό θέλουν κι΄αυτοί: Κατεβασμένα κεφάλια και γενική συνθηκολόγηση άνευ όρων. Τι φοβάσαι ρε; Δουλειά δεν έχεις, λεφτά δεν έχεις, προοπτικές δεν έχεις, ε τι φοβάσαι; Έχεις να χάσεις τίποτα;"

Α, ξέχασα να πω, ότι είναι και οι φουκαράδες οι Φανούρηδες υπαρκτά πρόσωπα. Ακόμα και οι δικοί μου....

Ο φόβος κόβει και ράβει στην χώρα.

Φόβος μην χαθεί αυτό που υπήρχε, φόβος μην χαθεί ότι απόμεινε.

Ο φόβος είναι η Κερκόπορτα από όπου μπήκαν οι εχθροί στην πόλη!

Χρεωκοπία, τρέμε Έλληνα!

Βουλιάζουμε, τρέμε Έλληνα, πλήρωνε και σκάσε!

Φόβος, τηλεοπτική τρομοκρατία, πειθαρχία....

Φτάνουν μια πολιτικά ανώριμη κοινωνία στο σημείο να υποφέρει τα πάνδεινα για να μη χάσει την εξαθλίωσή της!

Έτσι, με την απατεωνιά του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας, αλλιώς "δικομματικό δίλλημα", αναγκαστήκαμε να ανεχόμαστε τους γελοίους ξεφτύλες της πράσινης μούχλας όπως ανεχτήκαμε και τους ισότιμους μπλε ομόλογούς τους.

"Η Πολιτική, φαίνεται σήμερα να υφίσταται μόνο σαν μια καρικατούρα του εαυτού της: Σαν πανικός." γράφει ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Kent, Frank Furedi, σε άρθρο με τίτλο "Η πολιτική του φόβου".

"Η πολιτική του φόβου φαίνεται να κυριαρχεί στην δημόσια ζωή του δυτικού κόσμου....
Η πολιτική του φόβου είναι ενδεικτική της γενικής εξάντλησης του ανθρώπου, και της αποξένωσής του από την δημόσια ζωή" συνεχίζει ο Frank Furedi.

Η αποχώρηση των πολιτών από τον πολιτικό βίο εκφράζεται συνήθως με το γνωστό "δεν πιστεύω κανένα πολιτικό", που απορρέει από τον βαθειά ριζωμένο φαταλισμό, ότι η πολιτική δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Ο φαταλισμός αυτός είναι φυσικά προϊόν της συνεχής εξαπάτησης του ψηφοφόρου από τα κόμματα εξουσίας.

Η πολιτική του φόβου έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση, γιατί το Άτομο σήμερα ισχύει κυρίως σαν δυνητικό θύμα. Ο πολίτης "πείθεται" δια του φόβου ότι "τίποτα δεν αλλάζει", ότι η μείωση του στάτους κβο σε ένα ελάχιστο της αρχικής του μορφής είναι προτιμότερο από την εξαφάνισή του. Κάλλιο τέσσερα, τρία, δυο και στο χέρι, παρά χρεωκοπία δηλαδή.

Ο φόβος αποσκοπά πάντα-και στα φασιστικά καθεστώτα του παρελθόντος, και στην δημοκρατία, και στις κοινοβουλευτικές χούντες εξαρτημένων κρατών- στον απόλυτο κοινωνικό έλεγχο. Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καταλυτικός! Ο συνεχής βομβαρδισμός με ειδήσεις και σχόλια χιλιάδων κινδυνολογικών μεγατόννων συμβάλλει αποφασιστικά στην τρομοκρατία ολόκληρης της κοινωνίας. (Εκτός της πλουτοκρατικής ελίτ φυσικά) Φόβος στην καημένη την Μεσαία Τάξη λοιπόν μη χάσει τα αυγουλάκια της, τρόμος στην Εργατική Τάξη για τα καλαθάκια, φόβος και τρόμος και στους....Φανούρηδες μην χάσουν και το...τίποτα που τους έμεινε.

Για έλα πάλι εδώ ρε Φανούρη.
Για απάντησέ μου σε παρακαλώ:

Άμα παίζεις μονά-ζυγά και κερδίζεις, τι είσαι; Μπράβο, τυχερός!
Και άμα δεν κερδίσεις; Έτσι μπράβο, άτυχος!
Και άμα ποντάρεις και στα δύο; Φυλακισμένος, για να περνάει η ώρα, ωραία!
Και άμα ποντάρεις και στα δύο και χάνεις; Κορόϊδο, μάλιστα!
Και αν το κάνεις μια ζωή ολόκληρη; Μαλάκας; Τι μαλάκας ρε; Η επιτομή του μαλάκα!

Ναι ρε Φανούρη, για Πασόκ και ΝΔ μιλάμε! Αυτούς που μας φτάσανε μέχρι εδώ! Που μας φτάσανε μέχρι εδώ με την ίδια μέθοδο: Τρέμε μαλάκα! Κίνδυνος μαλάκα! Αν δεν, εμένα, θα σε, αυτός!

Και ποιοί είναι αυτοί που σε φοβίζουνε ρε Φανούρη; Οι παπατζήδες της πασόκας που θέλουν να ξαναβάλουν τα φρουτάκια για να παραμείνει η....ελπίδα ζωντανή; Ή μήπως είναι τα άλλα γαϊδούρια, που τώρα κάνουν την παρθένα επειδή έχουν καινούριο (;)...σαμάρι;

Γράφει ο Frank Furedi:

"Στον 21 αιώνα νοείται το άτομο στον δυτικό κόσμου κυρίως σαν δυνητικό θύμα. Αν και τα ιδανικά της αυτοδιάθεσης, της αυτονομίας του ατόμου συνεχίζουν να ισχύουν σαν ιδεώδη, οι αξίες που συνδέονται με αυτά τα ιδανικά πνίγονται όλο και περισσότερο από ένα είδος...συναγερμού, που αναφέρεται συνεχώς στις εγγενείς αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Αυτό που έχω ονομάσει σε άλλο σημείο "κουλτούρα της θεραπείας», θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα του κάθε ατόμου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στην επίλυση των προβλημάτων. Ακόμη και για απλά καθημερινά προβλήματα μας συμβουλεύουν σήμερα να αναζητήσουμε την βοήθεια ειδικού...Η υποτιθέμενη ευαισθησία-μημουαπτισμός μας χρησιμοποιείται σαν πολιτιστική αλληγορία, που εκφράζει ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την Αλλαγή συναισθηματικά και ψυχολογικά, να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις ή να επιλύουν προβλήματα. Οι αδύναμοι όμως δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταποκριθούν στον ρόλο του Ενεργού Πολίτη. Αντ΄αυτού θα βρίσκονται σαν πιθανά φοβισμένα θύματα κάτω από την κηδεμονία του κράτους."
Πρέπει να αντιταχτούμε στον φόβο! Δεν είναι μόνο σύνθημα, δεν είναι μόνο λογική, είναι η ενεργοποίηση του ένστικτου της αυτοσυντήρησης!

Ο φόβος είναι ένας μονόδρομος που δεν οδηγεί μόνο στην οικονομική εξαθλίωση, αλλά και στην απώλεια της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού.

Το Πασόκ που μας "σώζει" είναι αυτό, που χέρι-χέρι με την νουδούλα, μας έφερε εδώ που είμαστε.

Πρέπει επιτέλους να σωθούμε μια και καλή από αυτούς!

Είναι καιρός να αντιστρέψουμε τους ρόλους:

ΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΜΑΣ!

Ο ιστός της αράχνης: Θέλω να γίνω και εγώ πολιτικός, μπαμπά!



Αν έχεις πατέρα πολιτικό διάβαινε, και άλλο συγγενή πολιτικό περπάτει! Να μια όμορφη παράφραση της γνωστής παροιμίας! Ελλάδα εν έτει 2010! Θα μπορούσε να ήταν και Καμπούλ τον περασμένο αιώνα! ΝΔ και Πασόκ, μπροστάρηδες του ιερού θεσμού της πολιτικής γονικής παροχής! Να μια ακόμα απόδειξη, ότι ΑΥΤΗ Η ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ, όσο νομίζαμε! Όσο υπάρχει Πασόκ και ΝΔ, δεν δίνεται στον λαό ούτε με αντιπαροχή! Αλιευμένα από το διαδίκτυο από διάφορες πηγές, χωρίς σχόλιο.





Την κάθοδο στον πολιτικό στίβο για μία εκ των δίδυμων θυγατέρων του, σχεδιάζει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας.
Βέβαια, κάποιες από τις ισχυρές οικογένειες λαμβάνουν υπόψη το αρνητικό για τη ΝΔ κλίμα και απλώς... προπονούν τους γόνους τους για μελλοντικές καλύτερες εποχές. Ο γιος του επιτρόπου Σταύρου Δήμα, πανεπιστημιακός Χρίστος Δήμας, φαίνεται να σχεδιάζει -με τη συμβολή του πατέρα του- την πολιτική του καριέρα με πρώτο του μέλημα να «χτίσει» ένα θετικό προφίλ προς τους εκλογείς του στην Κορινθία.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σκέψεις της οικογένειας Δήμα είναι ο Χρίστος να μην κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές, με δεδομένο το γεγονός ότι ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος εκλογικός μηχανισμός του Σ. Δήμα στην Κορινθία έχει εν πολλοίς διαλυθεί, αλλά ως πρώτο πολιτικό βήμα να συμμετέχει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Τη σκυτάλη από την υπουργό Ανάπτυξης Φάνη Πάλη Πετραλιά φαίνεται να παίρνει η κόρη και στενή συνεργάτιδά της στο υπουργείο, Αλεξάνδρα.
Εξαργύρωση. Την κάθοδο στον πολιτικό στίβο σχεδιάζει για μία εκ των δίδυμων θυγατέρων του, Κωνσταντίνας και Μαργαρίτας, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, με επικρατέστερη την πρώτη, η οποία φαίνεται να επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά. Και άλλοι όμως γόνοι ηχηρών πολιτικών «τζακιών» φέρεται να επιθυμούν να εξαργυρώσουν τη φήμη των γονιών τους.
Μετά την αποχώρηση του βουλευτή Σερρών και θείου του πρωθυπουργού Α. Καραμανλή από την πολιτική, τη σκυτάλη φαίνεται να παίρνει ο γιος του Κώστας και όχι η κόρη του Φωτεινή, η οποία ασχολείται με τα ναυτιλιακά.
Στην Α Αθηνών αναμένεται να «κατέβει» ο κ. Διονύσης Παπαδόγγονας (γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα).
Στην Αιτωλοακαρνανία θα δοκιμάσει για δεύτερη φορά τις δυνάμεις του (με τη ΝΔ) ο κ. Σπήλιος Λιβανός, γιος του Διονύση Λιβανού, που είχε διατελέσει βουλευτής της ΝΔ και υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ στη Μεσσηνία ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο κ. Γ. Μπουλούκος, γιος του επί σειρά ετών βουλευτή Αριστείδη.
Δεύτερη ευκαιρία. Αναμένεται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στον Βόλο, μετά την αποτυχία εκλογής της στις προηγούμενες εκλογές, η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή, κόρη του Μιχάλη Μακρή, βουλευτή της ΕΡΕ στα Γρεβενά.
Στην Κέρκυρα θα κατέβει ως υποψήφιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Στέφανος Γκίκας, ο οποίος προέρχεται επίσης από πολιτική οικογένεια, αφού ο πατέρας του ήταν βουλευτή της ΕΡΕ, ενώ στη Ροδόπη θα συμμετέχει στις επόμενες εκλογές η κ. Ολγα Τσετινέ, κόρη του βουλευτή Δημήτρη Τσετινέ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο βήμα της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου του 1989 όταν μιλούσε για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτοί που πήραν ήδη τη σκυτάλη από συγγενείς τους
Και τα έδρανα της συμπολίτευσης στην παρούσα Βουλή χαρακτηρίζονται από την παρουσία γόνων πολιτικών «τζακιών». Πέραν του πρωθυπουργού και της Ντόρας Μπακογιάννη, στη Β Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση
Ο Μιχάλης Λιάπης, είναι γιος της αδελφής του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώτος ξάδερφος του πρωθυπουργού, ενώ ο πατέρας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Γιάννης Μεϊμαράκης, υπήρξε βουλευτής της Ενωσης Κέντρου.
Ο Πέτρος Δούκας δε είναι γαμπρός του Μιλτιάδη Εβερτ, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης είναι ανιψιός του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Λίγο απ όλα. Πολιτικές και όχι μόνο είναι και οι ρίζες του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, εγγονού της Πηνελόπης Δέλτα, απογόνου του υπουργού του Βενιζέλου Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιού του Παύλου Ζάννα της Δημοκρατικής Αμυνας.
Στη Φθιώτιδα εξελέγη ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, γιος του κ. Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ. Από το Ρέθυμνο η Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη κατέλαβε μία έδρα στη Βουλή, ενώ από την Α Θεσσαλονίκης ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του Γιώργου Τζιτζικώστα, ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής ΝΔ από το 74 έως τον θάνατό του το 2000, πέρασε τις πύλες του Κοινοβουλίου.
Ο βουλευτής Καρδίτσας και υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος είναι γιος του υπουργού της ΕΡΕ και της ΝΔ Αθ. Ταλιαδούρου και ο βουλευτής από την ίδια περιοχή Γ. Αναγνωστόπουλος είναι γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλου.
Στη Βοιωτία ο Ευάγγελος Μπασιάκος πήρε τη σκυτάλη από το θείο του, ενώ από πολιτική οικογένεια είναι και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Στην Καρδίτσα ο Σπύρος Ταλιαδούρος είναι γιος του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Ταλιαδούρου, ενώ στα Ιωάννινα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ακολουθεί την παράδοση του πατέρα του Ελευθέριου Καλογιάννη.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης διαδέχτηκε στο Ηράκλειο τον συνονόματο θείο του που εκλεγόταν για δεκαετίες με την ΕΡΕ. Στις Κυκλάδες η βουλευτής της ΝΔ Αριάδνη (Αρια) Μανούσου - Μπινοπούλου είναι η εγγονή του πρώην βουλευτή Σ. Μπινόπουλου.
Στον Νομό Εύβοιας ο Σίμος Κεδίκογλου μπορεί να εκλέγεται με τη ΝΔ, όμως πατέρας του ήταν ο Βασίλης Κεδίκογλου, υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Η Αλεξία Εβερτ, κόρη του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, είναι ένα όνομα που «παίζει» για τις υποψηφιότητες των επόμενων εκλογών.
Η Αλεξία σπούδασε επικοινωνία και διοίκηση επιχειρήσεων στη Βρετανία, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ασχολείται με τα κοινά προσφέροντας έργο επί του αντικειμένου της στο πλευρό του Ν. Κακλαμάνη στον Δήμο Αθηναίων.
Η κόρη της κυρίας Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, Αλεξάνδρα τρέφει σοβαρές φιλοδοξίες για την κάθοδό της στον πολιτικό στίβο, ενώ ένα πρώτο βήμα της πορείας αυτής είναι ότι έχει ακουστεί επανειλημμένως το όνομά της για τη διεκδίκηση της δημαρχίας στη Γλυφάδα, χωρίς αυτό να γίνει πράξη, αφού στόχος της είναι το Κοινοβούλιο.
Ο γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ και στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη Σωτήρη Κούβελα, Δημήτρης, έχει εκδηλώσει πρόθεση να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είχε αποσύρει την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2007, θεωρώντας ότι δεν ήταν ακόμα ώριμα τα πράγματα.
Ο γιος του αείμνηστου βουλευτή ΝΔ Χρήστου Βυζοβίτη, Τάσος δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον στην Πέλλα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αδελφή του κ. Βυζοβίτη, Ντόρα, διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού, αφού είναι διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του γραφείου του Κ. Καραμανλή, και διατηρεί στενή φιλία με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Νατάσα.
Στη μονοεδρική της Ευρυτανίας θεωρείται πολύ πιθανή η κάθοδος του γιου της υπουργού Εξωτερικών, Κώστα Μπακογιάννη στις μεθεπόμενες και όχι στις ερχόμενες εκλογές. Οπως μάλιστα λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, θεωρείται σίγουρη η εκλογή του Κώστα Μπακογιάννη, μη παραλείποντας να υπενθυμίσουν και την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να τον έχει πάρει στο υπουργείο ως σύμβουλό της.
Ο κ. Αθανάσιος Κουλουμπής (γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ) θα είναι και πάλι υποψήφιος της ΝΔ στη Β Αθηνών.
Πελοπόννησος
Η «πρωτεύουσα» των εκλεκτικών συγγενειών
Οι πιο χαρακτηριστικές πάντως εκλεκτικές συγγένειες, κυριαρχούν στην Πελοπόννησο, όπου οι περισσότεροι νομοί διαθέτουν τουλάχιστον ένα βουλευτή που είναι πολιτικός γόνος.
Η Αχαϊα έχει τον Μιχάλη Μπεκίρη, που από τις προηγούμενες εκλογές αντικατέστησε στα βουλευτικά έδρανα τον πατέρα του, πρώην βουλευτή και υπουργό της ΝΔ Βασίλη Μπεκίρη.
Η Κορινθία έστειλε στη Βουλή δύο κληρονόμους μιας βαριάς πολιτικής παράδοσης. Τον Αναστάση Παπαληγούρα, γιο του Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρό του πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη, και τον Σταύρο Δήμα, ανιψιό του υπουργού της ΕΡΕ Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου.
Στην Αργολίδα εκλέγεται η Ελσα Παπαδημητρίου, που συνεχίζει την πολιτική ιστορία που άνοιξε ο πατέρας της Δημήτρης Παπαδημητρίου, βουλευτής της Ενωσης Κέντρου.
Στην Ηλεία η Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του υπουργού της ΝΔ Αθανάσιου Κανελλόπουλου.
Στη Μεσσηνία η Σοφία Καλαντζάκου (φωτό δεξιά), που διαδέχτηκε στο Κοινοβούλιο τον πατέρα της Αριστείδη Καλαντζάκο ύστερα από τέσσερις δεκαετίες στην ενεργό πολιτική κι ενώ είχε θητεύσει σε υπουργικές θέσεις.
Στη Λακωνία τη μακρά πολιτική ιστορία της οικογένειας Δαβάκη υπερασπίζεται από το 1993 ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης.
Ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης από το 1989 ακολουθεί τα βήματα του θείου του Γιάννη Σκανδαλάκη, παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ.

g.pikoulas@parliament.gr


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=6904

Πολιτικά «τζάκια» σε όλες τις περιφέρειες
Δευτέρα, 13.08.07

Τα πολιτικά «τζάκια» επανέρχονται δριμύτερα. Πάνω από τριάντα μέλη με βαθιές πολιτικές ρίζες διαθέτει σήμερα η Εθνική Αντιπροσωπία και στις κάλπες αυτό το ποσοστό δεν αναμένεται να μειωθεί – κάθε άλλο. Οι νέοι υποψήφιοι με πολιτική οικογενειακή παράδοση είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και, όχι τυχαία, εκτίθενται συνήθως στις ίδιες περιφέρειες με τους γονείς τους. Μπορεί η «οικογενειακή έδρα» να μην είναι θεσμός, προ πολλού όμως έχει πάψει να είναι έκπληξη.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι ανιψιός του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου είχε πατέρα και παππού πρωθυπουργό (Γ. Παπανδρέου), ενώ και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο για τον πρωθυπουργό πατέρα της (Κώστας Μητσοτάκης) αλλά και για τη μακρινή συγγένειά της με τον εθνάρχη Ελ. Βενιζέλο.

Ολοι αυτοί βεβαίως είναι καταξιωμένοι πολιτικοί και έχουν εδραιωθεί με τις δικές τους δυνάμεις. Ωστόσο, το «τζάκι» βοήθησε σημαντικά τα πρώτα τους βήματα. Η είσοδος στην πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση και ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί «κληρονόμοι», σε ευθεία γραμμή ή εξ αγχιστείας, δεν απουσιάζουν σχεδόν από καμία εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Η Πελοπόννησος κρατά τα σκήπτρα

Το φαινόμενο ίσως να είναι πλέον χαρακτηριστικό στην Πελοπόννησο, όπου οι περισσότεροι νομοί διαθέτουν τουλάχιστον ένα βουλευτή που είναι πολιτικός γόνος. Ειδικότερα η Αχαΐα έχει τον Μιχάλη Μπεκίρη, που από τις προηγούμενες εκλογές αντικατέστησε στα βουλευτικά έδρανα τον πατέρα του, πρώην βουλευτή και υπουργό της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη. Εχει όμως και το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κατσιφάρα, συγγενή του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Κατσιφάρα.

Το 2004 η Κορινθία έστειλε στη Βουλή δύο κληρονόμους μιας βαριάς πολιτικής παράδοσης. Τον Αναστάση Παπαληγούρα, γιο του Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρό του πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη, και τον Σταύρο Δήμα, ανιψιό του υπουργού της ΕΡΕ Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου.
Στην Αργολίδα εκλέγεται η Ελσα Παπαδημητρίου, που συνεχίζει την πολιτική ιστορία που άνοιξε ο πατέρας της Δημήτρης Παπαδημητρίου, βουλευτής της Ενωσης Κέντρου. Στην Ηλεία η Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του υπουργού της Ν.Δ. Αθανάσιου Κανελλόπουλου. Στη Μεσσηνία η Σοφία Καλαντζάκου, που διαδέχτηκε στο Κοινοβούλιο τον πατέρα της Αριστείδη Καλαντζάκο ύστερα από τέσσερις δεκαετίες στην ενεργό πολιτική κι ενώ είχε θητεύσει σε υπουργικές θέσεις. Στη Λακωνία τη μακρά πολιτική ιστορία της οικογένειας Δαβάκη υπερασπίζεται από το 1993 ο βουλευτής της Ν.Δ. Αθανάσιος Δαβάκης. Ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης από το 1989 ακολουθεί τα βήματα του θείου του Γιάννη Σκανδαλάκη, παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ.

Στη Β’ Αθήνας δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση. Ο Μιχάλης Λιάπης, γιος της αδελφής του ιδρυτή της Ν.Δ. και πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού, έχει εισέλθει στο Κοινοβούλιο από το 1985. Ο πατέρας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Γιάννης Μεϊμαράκης, υπήρξε βουλευτής της Ενωσης Κέντρου. Από το ΠΑΣΟΚ την οικογενειακή ιστορική παράδοση συνεχίζει ο Αργύρης Γιαννόπουλος, γιος του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Στην Α’ Περιφέρεια κάνει το ίδιο ο Νάσος Αλευράς, ανιψιός του Γιάννη Αλευρά. Στη Β’ Πειραιώς από το 1989 ο βουλευτής Γιάννης Διαμαντίδης διαδέχτηκε τον πατέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη, που υπήρξε επί δεκαετίες βουλευτής της ίδιας περιοχής. Στο υπόλοιπο Αττικής οικογενειακές πολιτικές ρίζες δεν διαθέτει μόνο ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εγγονός του στρατηγού Πάγκαλου. Πολιτικές καταβολές έχει και ο Ηλίας Παπαηλίας, καθώς ο πατέρας του Νικόλαος ήταν στην ίδια περιοχή βουλευτής της Ενωσης Κέντρου. Στην ίδια περιφέρεια ο Αθανάσιος Κατσιγιάννης διαδέχτηκε τον πατέρα του πρώην υφυπουργό Χρήστο Κατσιγιάννη. Ο Πέτρος Δούκας είναι γαμπρός του Μιλτιάδη Εβερτ. Από μεγάλη αριστερή πολιτική οικογένεια της Λάρισας κρατάει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Η υπερνομάρχης Αθηνών Φώφη Γεννηματά, τέλος, είναι κόρη του αείμνηστου υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά.

Βαθιές οι ρίζες

Στο νομό Εύβοιας ο Σίμος Κεδίκογλου μπορεί να εκλέγεται με τη Ν.Δ., όμως πατέρας του ήταν ο Βασίλης Κεδίκογλου, υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στη Βοιωτία ο Ευάγγελος Μπασιάκος πήρε τη σκυτάλη από το θείο του. Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ) είναι γιος του Γιώργου Καστανίδη, βουλευτή της Ενωσης Κέντρου στην Κοζάνη πριν από τη δικτατορία. Από πολιτική οικογένεια είναι και ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Στη Μαγνησία συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση η Ζέττα Μακρή, κόρη του Μιχάλη Μακρή, βουλευτή Γρεβενών με την ΕΡΕ. Στην Καρδίτσα ο Σπύρος Ταλιαδούρος είναι γιος του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Ταλιαδούρου, ενώ στα Ιωάννινα ο Σταύρος Καλογιάννης ακολουθεί την παράδοση του πατέρα του Ελευθέριου Καλογιάννη.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης διαδέχτηκε στο Ηράκλειο το συνονόματο θείο του που εκλεγόταν για δεκαετίες με την ΕΡΕ. Συγγενής του είναι και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, που διανύει την τελευταία του θητεία. Από πολιτική οικογένεια είναι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γ. Σκουλάς, που, όπως «ομολογεί» στο βιογραφικό του, μεγάλωσε «σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είχε την πολιτική στην καθημερινότητά του». Στις Κυκλάδες η βουλευτής της Ν.Δ. Αριάδνη (Αρια) Μανούσου – Μπινοπούλου είναι η εγγονή του πρώην βουλευτή Σ. Μπινόπουλου, ενώ και στη Λέσβο η βουλευτής της Ν.Δ. Χριστίνα Καλογήρου είναι γόνος πολιτικής οικογένειας. Πολιτικές και όχι μόνο είναι και οι ρίζες του Αντώνη Σαμαρά, εγγονού της Πηνελόπης Δέλτα, απογόνου του υπουργού του Βενιζέλου Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιού του Παύλου Ζάννα της Δημοκρατικής Αμυνας.

Εκείνοι που έρχονται

Με την πολιτική κληρονομιά ως εφόδιο, γιοι και θυγατέρες πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων διεκδικούν μια θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Αθανάσιος Κουλουμπής (γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ) θα είναι και πάλι υποψήφιος της Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών. Στην Αιτωλοακαρνανία θα δοκιμάσει για δεύτερη φορά τις δυνάμεις του (με τη Ν.Δ.) ο κ. Σπήλιος Λιβανός, γιος του Διονύση Λιβανού, που είχε διατελέσει βουλευτής της Ν.Δ. και υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Στο Ρέθυμνο η Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στην Α’ Αθηνών ο κ. Διονύσης Παπαδόγγονας (γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα), ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του Γιώργου Τζιτζικώστα, ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής Ν.Δ. από το ’74 έως το θάνατό του το 2000. Στην ίδια περιφέρεια, κατά πληροφορίες, θα είναι υποψήφιος ο γιος του κ. Σωτήρη Κούβελα, Δημήτρης.
Στη Μεσσηνία ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο κ. Γ. Μπουλούκος, γιος του επί σειρά ετών βουλευτή Αριστείδη. Στη Φθιώτιδα μία έδρα στη Βουλή θα διεκδικήσει και ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, γιος του κ. Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Ν.Δ.
Στην Πέλλα δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο γιος του αείμνηστου βουλευτή Ν.Δ. Χρήστου Βυζοβίτη, κ. Τάσος Βυζοβίτης. Στην Κέρκυρα, τέλος, κατεβαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Στέφανος Γκίκας, ο οποίος προέρχεται επίσης από πολιτική οικογένεια: ο πατέρας του ήταν βουλευτή της ΕΡΕ. Από το ΠΑΣΟΚ η κ. Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού, θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών. Στη Μεσσηνία η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κόρη του πρώην βουλευτή I. Γιαννακόπουλου, θα μπει στη μάχη του σταυρού. Στην ίδια περιφέρεια θα είναι υποψήφια η κ. Αρια Αγάτσα, ανιψιά του πρώην υπουργού κ. Ακριβάκη.

Στην Ημαθία ο Αθ. Γικόνογλου, γιος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Γικόνογλου. Στην Α’ Πειραιά η Ελλη Ντεντιδάκη, κόρη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. A. Ντεντιδάκη.

Στην Εύβοια υποψήφιος βουλευτής θα είναι ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού Βασίλη Κεδίκογλου και πρώτος εξάδελφος του βουλευτή Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου, και στη Ροδόπη η κ. Ολγα Τσετινέ, κόρη του βουλευτή Δημήτρη Τσετινέ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο βήμα της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου του 1989 όταν μιλούσε για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τέλος, που θα ξαναδοκιμάσει στην Κοζάνη, είναι ανιψιός του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.



Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010


Πολιτικοί απο οικογένεια ... μια παλιά ιστορία

Σόι πάει το... βασίλειο, ακόμα και σε καιρούς δημοκρατίας. Μπορεί να έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας πολιτικής ιστορίας αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει τα ονόματα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης. Πολιτικές οικογένειες, τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια» που, για δεκάδες χρόνια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και με διαφορετικούς ρόλους τα μέλη τους εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετέχουν στις κυβερνήσεις και ηγούνται των κομμάτων. Από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν στην Ελλάδα από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή, Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική σκηνή της χώρας το συναντάμε και……

ΝΔ



Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολιτεύτηκε το 1989 στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη.

Διονύσιος Παπαδόγγονας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα.

Β' Αθήνας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γιος του βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ Γιάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα Βασίλη Μεϊμαράκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη.

Α' Θεσσαλονίκη

Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Τζιτζικώστα.

Υπόλοιπο Αττικής

Κωνσταντίνος Κατσίκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Κατσίκη.

Αιτολωακαρνανία

Κωνσταντίνος Καραγκούνης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Καραγκούνη.

Σπήλιος Λιβανός, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Διονύση Λιβανού, ο οποίος ήταν ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Δημήτρης Σταμάτης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη.

Ασημάκης Φωτόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Φωτόπουλου.

Αργολίδα

Ελισάβετ Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή Αργολίδας της Ενωσης Κέντρου Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Αχαΐα

Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη.

Βοιωτία

Ευάγγελος Μπασιάκος, γιος του βουλευτή Βοιωτίας του Λαϊκού Κόμματος και της ΕΡΕ Αριστείδη Μπασιάκου.

Εύβοια

Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου.

Ηλεία

Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Ηράκλειο

Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη και του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Κώστας Μπαντουβάς, δεύτερος ξάδελφος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μπαντουβά.

Κυριάκος Μητσοτάκης Κυριάκος Μητσοτάκης Ιωάννινα

Σταύρος Καλογιάννης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθέριου Καλογιάννη.

Καβάλα

Νίκος Παναγιωτόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Καρδίτσα

Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου και εγγονός του βουλευτή της ΕΠΕΚ και της Ενωσης Κέντρου Γιώργου Αναγνωστόπουλου.

Σπύρος Ταλιαδούρος, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ και της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αθανάσιου Ταλιαδούρου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργού Σπύρου Ταλιαδούρου.

Κέρκυρα

Στέφανος Γκίκας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Σωτήρη Γκίκα.

Κορινθία

Αναστάσιος Παπαληγούρας, γιος του πρώην υπουργού Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.

Λακωνία

Αθανάσιος Δαβάκης, συγγενής των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημήτριου και Ιωάννη Δαβάκη.

Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ανιψιός του βουλευτή Λακωνίας της ΕΡΕ Νικόλαου Σκανδαλάκη και εγγονός του βουλευτή Λακωνίας με το Λαϊκό Κόμμα Γιάννη Σκανδαλάκη.

Μαγνησία

Ζωή (Ζέττα) Μακρή-Θεοφίλου, κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Μιχάλη Μακρή.

Μεσσηνία

Σοφία Καλαντζάκου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αριστείδη Καλαντζάκου.

Αντώνης Σαμαράς, προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Μεσσηνίας, εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα.

Πιερία

Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Πιερίας με τη δεξιά παράταξη Κώστα Δημόπουλου.

Ρέθυμνο

Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σέρρες

Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και θείος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τρίκαλα

Σωτήρης Χατζηγάκης, εγγονός του βουλευτή Τρικάλων Σωτήρη Χατζηγάκη και ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα.

Φωκίδα

Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Νικόλαου Γκελεστάθη και ανιψιά του πρώην βουλευτή Φωκίδας της Ν.Δ. Αθανάσιου Γκελεστάθη.

Χανία

Μανούσος Βολουδάκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βολουδάκη.

ΠΑΣΟΚ


Νάσος Αλευράς, ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά

Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου

Β' Αθήνας

Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη και αδελφή της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νόρας Κατσέλη

Αννα Νταλάρα, δεύτερη ξαδέλφη του Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που διετέλεσε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1985 έως το 1988.

Α' Θεσσαλονίκης

Χάρης Καστανίδης, γιος του βουλευτή Κοζάνης της Ενωσης Κέντρου Γεωργίου Καστανίδη

Τριαρίδου Αγγελική, ανιψιά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Τριαρίδη

Α' Πειραιώς

Ελλη Ντεντιδάκη, κόρη του Αντώνη Ντεντιδάκη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ

Β' Πειραιώς

Ιωάννης Διαμαντίδης, γιος του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Διαμαντίδη

Αιτωλοακαρνανία

Αθανάσιος Μπασαγιάννης, γιος του Χρήστου Μπασαγιάννη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έως το 1989

Αρκαδία

Γιάννης Γιαννόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Γιαννόπουλου

Αχαΐα

Απόστολος Κατσιφάρας, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιφάρα

Παναγιώτης Παπαγιαβής, γιος του Γεώργιου Παπαγιαβή βουλευτή Αχαΐας το '74 με την Ενωση Κέντρου

Βοιωτία

Αριάδνη (Αρια) Αγάτσα, ξαδέλφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Ακριβάκη

Δράμα

Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κεφαλίδη

Εύβοια

Αικατερίνη Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Καλαμακίδη

Συμεών Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου και ξάδελφος του υποψήφιου με τη Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου

Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, νύφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη (σύζυγος του αδελφού του)

Ζάκυνθος

Μαρία Κλαυδιανού, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κλαυδιανού

Ημαθία

Αθανάσιος Γικόνογλου, γιος του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μόσχου Γικόνογλου

Ηράκλειο

Ιωάννης Σκουλάς, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιου Σκουλά

Κέρκυρα

Ελευθέριος Πλασκοβίτης, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρου Πλασκοβίτη

Μεσσηνία

Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου

Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θανάση Φιλιππόπουλου

Πρέβεζα

Ευάγγελος Παπαχρήστος, γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Φθιώτιδα

Δημήτρης Δροσογιάννης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη

Θωμάς Στάικος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Στάικου

Χανιά

Ιωσήφ Βαλυράκης, γιος του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Ιωάννη Βαλυράκη


http://ixnos1.blogspot.com/2009/09/blog-post_3714.html



Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009


Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ένα άρθρο των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ προεκλογικά στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 26/9/09 με τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων που είναι παιδιά ή συγγενείς πολιτικών μου κίνησε το ενδιαφέρον να ψάξω λίγο το θέμα.
Η πρωθυπουργία του ανιψιού Καραμανλή ,η πιθανή διαδοχή της Ντόρας αλλά κυρίως η εκλογή του 3ου Παπανδρέου στην θέση του Πρωθυπουργού θεωρήθηκε σαν μια επανάκαμψη της κληρονομικής δυναστείας μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών.
Όμως το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική ζωή.
Όπως γράφει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ,Κώστας Χρυσογόνος ( με τέτοιο επώνυμο πώς να μην γράψει για γόνους!) :
Η κρυφή (;) γοητεία την οποία ασκεί η δυναστική ιδέα στους ψηφοφόρους δεν είναι ούτε νέο ούτε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Πολιτικές «δυναστείες» υπήρχαν στην Ελλάδα από το 19ο αιώνα και εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή….
…Η εξήγηση συνεπώς της σημασίας των συγγενικών δεσμών στην ελληνική πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα πρέπει να αναζητηθεί και σε ιδιαιτερότητες του νεοελληνικού κοινωνικού σχηματισμού, όπως π.χ. η συγκριτικά μεγαλύτερη συνεκτικότητα των οικογενειακών δεσμών, απ' ό,τι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένας περαιτέρω παράγοντας είναι ο συντηρητισμός που φαίνεται να επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, σχεδόν χωρίς διάκριση κομματικής τοποθέτησης, σε θέματα πολιτικού πολιτισμού και γενικότερα ιδεολογίας και αξιών.
Επιπρόσθετα, κατά την δική μου άποψη ,αυτή η συνεκτικότητα των οικογενειακών δεσμών οδηγεί επίσης τα περισσότερα παιδιά να ακολουθήσουν το επάγγελμα των γονιών τους.
Από τον οικογενειακό και κοινωνικό σας περίγυρο θα γνωρίζετε οι περισσότεροι παιδιά που ακολούθησαν το επάγγελμα των γονιών τους ή κοντινών συγγενών τους και έγιναν καταστηματάρχες, φιλόλογοι, δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές, αγρότες, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι,κτλ ή ακόμα και ηθοποιοί ή τραγουδιστές !
Δεν είναι λοιπόν παράλογο τα παιδιά των πολιτικών να στραφούν σε κάτι που έχουν ζήσει από παιδικής ηλικίας στο σπίτι τους.
Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι θα πρέπει η επιλογή τους να τύχει και της επιβράβευσης των πολιτών, αν και σε μερικές περιπτώσεις η εκλογή τους βασίζεται σε ένα σταθερό αριθμό ψηφοφόρων που έχουν από δεκαετίες εδραιώσει μια σχέση αλληλεξάρτησης με την οικογένεια μέσω ρουσφετιών και διορισμών.
Χρησιμοποιώντας σαν βάση το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που ανέφερα παραπάνω έβγαλα μετεκλογικά μερικά στατιστικά δεδομένα που αφορούν τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν σχέση με τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια»
Ευρύτερη οικογενειακή σχέση με πρώην βουλευτές ή υπουργούς έχουν 35 υποψήφιοι της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ. Υπερέχουν οι υποψήφιοι γιοι και οι κόρες στην ΝΔ (85%) ενώ στο ΠΑΣΟΚ είναι λιγότεροι (68%)
Το κάθε κόμμα κατεβάζει σε όλη την Ελλάδα 412 υποψήφιους για 288 θέσεις ενώ οι υπόλοιποι 12 είναι της Επικρατείας χωρίς ψήφο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το ΠΑΣΟΚ εξελέγη το 38,8% των υποψηφίων του και από την ΝΔ το 22%
Οι υποψήφιοι «γόνοι» του ΠΑΣΟΚ ήσαν 28 δηλαδή το 6,7% των υποψηφίων και της ΝΔ 35 δηλαδή το 8,5% των υποψηφίων .
Και τα δύο κόμματα εξέλεξαν το καθένα από 15, οπότε από το σύνολο των υποψηφίων οι γόνοι που εξελέγησαν είναι μόνο το 3,6% των υποψηφίων στο κάθε κόμμα.
Στο μεν ΠΑΣΟΚ από τους 160 εκλεγέντες οι 15 γόνοι αποτελούν το 9,3% και στην ΝΔ από τους 90 το 16,4%
Σαν συμπέρασμα λοιπόν διαπιστώνει κανείς ο αριθμός των γόνων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο οι περισσότεροι πιστεύουν ,όπως επίσης παρά την οικογενειακή παράδοση που προσφέρει ένα πιθανό προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων, λόγω του γνωστού ονόματος, ο ένας στους δύο δεν εκλέγεται.
Στην συνέχεια παραθέτω τους γόνους βουλευτών κτλ όπως δημοσιεύτηκαν στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Με κόκκινο είναι οι εκλεγέντες και στην παρένθεση στο τέλος είναι η σειρά εκλογής τους και ο αριθμός των βουλευτών που εξέλεξε το κόμμα στην περιοχή.
Με * όσοι εκλέγονται για πρώτη φορά ,με ** όσοι είχαν επανεκλεγεί στο παρελθόν αλλά δεν ήσαν στην προηγούμενη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ

Α' Αθήνας
1-Νάσος Αλευράς, ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά (4/8)

2-Αννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου

Β' Αθήνας
3-Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη και αδελφή της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νόρας Κατσέλη (3/20)

4-Αννα Νταλάρα, δεύτερη ξαδέλφη του Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας (16/20)*

5-Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που διετέλεσε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1985 έως το 1988. (19/20)*

Α' Θεσσαλονίκης
6-Χάρης Καστανίδης, γιος του βουλευτή Κοζάνης της Ενωσης Κέντρου Γεωργίου Καστανίδη (2/8)

7-Τριαρίδου Αγγελική, ανιψιά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Τριαρίδη

Α' Πειραιώς
8-Ελλη Ντεντιδάκη, κόρη του Αντώνη Ντεντιδάκη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ

Β' Πειραιώς
9-Ιωάννης Διαμαντίδης, γιος του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Διαμαντίδη (3/3)

Αιτωλοακαρνανία
10-Αθανάσιος Μπασαγιάννης, γιος του Χρήστου Μπασαγιάννη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έως το 1989

Αρκαδία
11-Γιάννης Γιαννόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Γιαννόπουλου

Αχαΐα
12-Απόστολος Κατσιφάρας, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιφάρα (1/4)

13-Παναγιώτης Παπαγιαβής, γιος του Γεώργιου Παπαγιαβή βουλευτή Αχαΐας το '74 με την Ένωση Κέντρου

Βοιωτία
14-Αριάδνη (Αρια) Αγάτσα, ξαδέλφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Ακριβάκη (3/3)*

Δράμα
15-Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κεφαλίδη (2/2)

Εύβοια
16-Αικατερίνη Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Καλαμακίδη

17-Συμεών Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου και ξάδελφος του υποψήφιου με τη Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου (2/2)*

18-Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, νύφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη (σύζυγος του αδελφού του) (1/2)

Ζάκυνθος
19-Μαρία Κλαυδιανού, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κλαυδιανού

Ημαθία
20-Αθανάσιος Γικόνογλου, γιος του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Μόσχου Γικόνογλου (2/3)*

Ηράκλειο
21-Ιωάννης Σκουλάς, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιου Σκουλά

Κέρκυρα
22-Ελευθέριος Πλασκοβίτης, μακρινός ανιψιός του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρου Πλασκοβίτη

Μεσσηνία
23-Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου (2/3)*

24-Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Θανάση Φιλιππόπουλου

Πρέβεζα
25-Ευάγγελος Παπαχρήστος, γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (1/1)

Φθιώτιδα
26-Δημήτρης Δροσογιάννης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη

27-Θωμάς Στάικος, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Στάικου

Χανιά
28-Ιωσήφ Βαλυράκης, γιος του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Ιωάννη Βαλυράκη (3/3)**

ΝΔ

Α΄Αθήνας
1-Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολιτεύτηκε το 1989 στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη. (1/5)

2-Διονύσιος Παπαδόγγονας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα.

Β' Αθήνας
3-Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. (10/11)

4-Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γιος του βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ Γιάννη Μεϊμαράκη και ανιψιός του βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα Βασίλη Μεϊμαράκη.(3/11)

5-Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη. (4/11)

Α' Θεσσαλονίκη
6-Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Τζιτζικώστα.

Υπόλοιπο Αττικής
7-Κωνσταντίνος Κατσίκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Κατσίκη.

Αιτολωακαρνανία
8-Κωνσταντίνος Καραγκούνης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Καραγκούνη. (3/3)*

9-Σπήλιος Λιβανός, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Διονύση Λιβανού, ο οποίος ήταν ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

11-Δημήτρης Σταμάτης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη.( 2/3)

11-Ασημάκης Φωτόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Φωτόπουλου.

Αργολίδα
12-Ελισάβετ Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή Αργολίδας της Ένωσης Κέντρου Δημήτρη Παπαδημητρίου. (2/2)

Αχαΐα
13-Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη. (1/2)

Βοιωτία
14-Ευάγγελος Μπασιάκος, γιος του βουλευτή Βοιωτίας του Λαϊκού Κόμματος και της ΕΡΕ Αριστείδη Μπασιάκου.

Εύβοια
15-Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου. (2/2)

Ηλεία
16-Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Ηράκλειο
17-Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη και του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

18-Κώστας Μπαντουβάς, δεύτερος ξάδελφος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μπαντουβά.

Ιωάννινα
19-Σταύρος Καλογιάννης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθέριου Καλογιάννη. (2/2)

Καβάλα
20-Νίκος Παναγιωτόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Νίκου Παναγιωτόπουλου. (1/1)

Καρδίτσα
21-Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου και εγγονός του βουλευτή της ΕΠΕΚ και της Ενωσης Κέντρου Γιώργου Αναγνωστόπουλου.

22-Σπύρος Ταλιαδούρος, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ και της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αθανάσιου Ταλιαδούρου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργού Σπύρου Ταλιαδούρου. (2/2)

Κέρκυρα
23-Στέφανος Γκίκας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Σωτήρη Γκίκα.

Κορινθία
24-Αναστάσιος Παπαληγούρας, γιος του πρώην υπουργού Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.

Λακωνία
25-Αθανάσιος Δαβάκης, συγγενής των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημήτριου και Ιωάννη Δαβάκη. (1/2)**

26-Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ανιψιός του βουλευτή Λακωνίας της ΕΡΕ Νικόλαου Σκανδαλάκη και εγγονός του βουλευτή Λακωνίας με το Λαϊκό Κόμμα Γιάννη Σκανδαλάκη

Μαγνησία
27-Ζωή (Ζέττα) Μακρή-Θεοφίλου, κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Μιχάλη Μακρή.

Μεσσηνία
28-Σοφία Καλαντζάκου, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Αριστείδη Καλαντζάκου.

29-Αντώνης Σαμαράς, προέρχεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Μεσσηνίας, εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα. (1/2)

Πιερία
30-Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Πιερίας με τη δεξιά παράταξη Κώστα Δημόπουλου.

Ρέθυμνο
31-Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. (1/1)

Σέρρες
32-Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και θείος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τρίκαλα
33-Σωτήρης Χατζηγάκης, εγγονός του βουλευτή Τρικάλων Σωτήρη Χατζηγάκη και ανιψιός του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα. (2/2)

Φωκίδα
34-Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Νικόλαου Γκελεστάθη και ανιψιά του πρώην βουλευτή Φωκίδας της Ν.Δ. Αθανάσιου Γκελεστάθη.

Χανία
35-Μανούσος Βολουδάκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βολουδάκη.


Οι φαμίλιες της ελληνικής πολιτικής



Πληθώρα σημερινών υποψηφίων κληρονομεί το όνομα και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις μία θέση στο Κοινοβούλιο. Την εκλογή των συγγενών πρώην βουλευτών διευκολύνει σε πολλές περιπτώσεις η έτοιμη κομματική πελατεία, δυστυχώς ουκ ολίγες φορές προϊόν και αθέμιτων πρακτικών, όπως οι χαριστικές παροχές σε πιστούς οπαδούς. Με άλλα λόγια, το ρουσφέτι.
Η έκταση της «οικογενειοκρατίας» στην ελληνική πολιτική σκηνή, μάλλον, συνδράμει στη διαιώνιση μιας αντίληψης που θέλει την προσφορά στα κοινά να προσεγγίζεται ορισμένες φορές ως οικογενειακή επιχείρηση. Ασφαλώς, η συγγένεια με έναν παλαιότερο πολιτικό δεν αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ούτε αποτελεί «ενοχοποιητικό στοιχείο» αυτή καθαυτήν. Με αυτή την επισήμανση, παρατίθενται μερικοί από τους υποψήφιους -γόνοι ή ανιψιοί πρώην βουλευτών- που φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων:
ΝΔ

Αναγνωστόπουλος Γεώργιος (Καρδίτσα ΝΔ), Αντωνοπούλου Έλενα (Μαγνησία ΝΔ), Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης (Β’ Αθηνών ΝΔ), Βολουδάκης Μανούσος (Χανίων ΝΔ), Δαβάκης Αθανάσιος (Λακωνίας ΝΔ), Καλαντζάκου Σοφία (Μεσσηνίας ΝΔ), Καλογιάννης Σταύρος (Ιωαννίνων ΝΔ), Κανελλοπούλου Κρινιώ (Ηλείας ΝΔ), Καραμανλής Αχιλλέας (Σερρών ΝΔ), Καραμανλής Κώστας (ΝΔ), Κατσιγάννης Αθανάσιος (Υπόλοιπο Αττικής ΝΔ), Κεδίκογλου Σίμος (Εύβοιας ΝΔ), Κεφαλογιάννη Όλγα (Ρεθύμνου ΝΔ), Κεφαλογιάννης Μανώλης (Ρεθύμνου ΝΔ), Λιβανός Σπήλιος (Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ),Μακρή Ζέττα (Μαγνησίας ΝΔ), Μανούσου – Μπινοπούλου Αριάδνη (Κυκλάδων ΝΔ), Μεϊμαράκης Βαγγέλης (Β’ Αθήνας ΝΔ), Μητσοτάκης Κυριάκος (Β’ Αθήνας ΝΔ), Μπακογιάννη Ντόρα (Α’ Αθηνών ΝΔ), Μπαντουβάς Κωνσταντίνος (Ηρακλείου ΝΔ), Μπασαγιάκος Ευάγγελος (Βοιωτία ΝΔ) , Μπεκίρης Μιχάλης (Αχαϊας ΝΔ), Παναγιωτόπουλος Νίκος (Καβάλας ΝΔ), Παπαδημητρίου Έλσα (Αργολίδας ΝΔ), Παπαδόγγονας Διονύσιος (Α’ Αθηνών ΝΔ), Παπακωνσταντίνου Γεώργιος (Κοζάνης ΝΔ), Παπαληγούρας Αναστάσιος (Κορινθίας ΝΔ), Πετραλιά – Πάλλη Φάνη (Β’ Αθηνών ΝΔ), Σαμαράς Αντώνης (Μεσσηνίας ΝΔ), Σταϊκούρας Χρήστος (Φθιώτιδος ΝΔ), Ταλιαδούρος Σπυρίδων (Καρδίτσας ΝΔ), Τζιτζικώστας Απόστολος (Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ), Φωτόπουλος Ασημάκης (Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ).
ΠΑΣΟΚ

Αλευράς Νάσος (Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ), Γιαννακοπούλου Νάντια (Μεσσηνία ΠΑΣΟΚ), Γεννηματά Φώφη (Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ), Γιαννόπουλος Ιωάννης (Αρκαδία ΠΑΣΟΚ), Αθ. Γικόνογλου (Ημαθία ΠΑΣΟΚ), Διαμαντίδης Ιωάννης (Β’ Πειραιά ΠΑΣΟΚ), Δροσογιάννης Δημήτριος (Φθιώτιδος ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Καλαμακίδη (Εύβοια ΠΑΣΟΚ), Καστανίδης Χάρης (Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ), Κατσιφάρας Απόστολος (Αχαϊας ΠΑΣΟΚ), Κεφαλίδου Χαρά (Δράμα ΠΑΣΟΚ), Κλαυδιανού Μαρία (Ζάκυνθος ΠΑΣΟΚ), Μπασαγιάννης Νάσος (Αιτωλοακαρνανία ΠΑΣΟΚ), Ντεντιδάκη Έλλη (Α΄ Πειραιά ΠΑΣΟΚ), Π.Παπαγιαβή (Αχαΐα ΠΑΣΟΚ), Παπανδρέου Γιώργος (ΠΑΣΟΚ), Περλεπέ-Σηφουνάκη Αικατερίνη (Εύβοιας ΠΑΣΟΚ, Ροκοφύλλου Άννα (Α΄ Αθήνας ΠΑΣΟΚ), Σκούλας Ιωάννης (Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ), Στάικου Θωμά (Φθιώτιδος ΠΑΣΟΚ), Φιλιππόπουλος Παναγιώτης (Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ), Χαραλαμπόπουλος Γιώργος (Β΄ Αθήνας ΠΑΣΟΚ).
Το μέγεθος και τις συχνές συνέπειες της «οικογενειοκρατίας» στην ελληνική πολιτική έχει επικαλεστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και ο διεθνής Τύπος:
Monde: Τα μεγάλα τζάκια -Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου- εναλλάσσονται στην εξουσία για δεκαετίες με τους αυλικούς τους να επωφελούνται από ένα σύστημα οι επιπτώσεις του οποίου πλήττουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Liberation: Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά συνεχίζουν να συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, παρά τις δεσμεύσεις για «σεμνότητα» και «ανθρωπιά».
Times: Το πολιτικό κατεστημένο που κυριαρχείται από τις οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου δεν έχει πείσει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Δύση.