17/9/10

Ελλάδα, ο....πορτιέρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαρτυρίες από την πρασινογάλαζη ντροπή που ακούει στο όνομα "Υποδοχή Προσφύγων"





Ελλάδα, ο....πορτιέρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Η Ελλάδα έχει γίνει για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν προστασία η πύλη της Ευρώπης.
Πόλεμος και διωγμοί φέρνουν πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία στην μικρή χώρα στα εξωτερικά σύνορα τηε ΕΕ. Ανάμεσά τους πάρα πολλοί ανήλικοι, αλλά και έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, καθώς και πολλά θύματα βαρύτατων ψυχικών τραυμάτων.
Διακινδυνεύουν την ζωή τους περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα σε μικρές φουσκωτές βάρκες.
Εκείνοι που καταφέρνουν να μη συλληφθούν από την ακτοφυλακή ή την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex για να αποσταλούν αμέσως πίσω στη Τουρκία, φτάνουν κάποτε σε ένα κοντινό ελληνικό νησί. Η άφιξή τους στην χώρα μέλος της ΕΕ Ελλάδα δεν σημαίνει το τέλος της δοκιμασίας τους, αφού αυτή δεν εγγυάται ούτε ασφάλεια ούτε προστασία.

Εδώ και πολλά χρόνια ερευνά και τεκμηριώνει η μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση PRO ASYL (υπέρ του ασύλου) την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα. Συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερπλήρεις καταυλισμοί κράτησης και η έλλειψη ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου είναι η πραγματικότητα.

Με ένα πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται η Ελλάδα από χρόνια στις πρώτες θέσεις νέων αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υψηλού Επίτροπου των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα (UNHCR) μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009 υποβλήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 9800 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο.
Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν προστασία αλλά λόγω αναρίθμητων διοικητικών και νομικών εμποδίων δεν καταφέρνουν να ζητήσουν επίσημα πολιτικό άσυλο είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Συγκριτικά, στη Γερμανία, που είναι (με ένα πληθυσμό περίπου 82 εκατομμυρίων) περισσότερο από επτά φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα και ένα από τα οικονομικά ισχυρότερα κράτη της ΕΕ, κατατέθηκαν την ίδια περίοδο περίπου 12.000 αιτήσεις. Το γεγονός ότι στην Γερμανία φτάνουν ουσιαστικά λιγότεροι πρόσφυγες ωφείλεται στον ρόλο πορτιέρη που παίζουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κράτη όπως η Ελλάδα.

Ως γνωστό η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πολιτικού ασύλου δεν επιτρέπει στους αιτούντες ελευθερία κινήσεων στην Ευρώπη. Έτσι παραμένουν παγιδευμένοι στη χώρα που πάτησαν για πρώτη φορά το έδαφος της ΕΕ.
Όποιος, παρόλα αυτά, καταφέρνει να εισέλθει σε άλλο κράτος-μέλος με σκοπό το πολιτικό άσυλο, απελαύνεται στο κράτος από όπου ήρθε. Έτσι λοιπόν, 8% αυτών που αιτήθηκαν το 2009 πολιτικό άσυλο στην Γερμανία, επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η οργάνωση PRO ASYL έχει τεκμηριώσει επανειλημμένα ότι οι πρόσφυγες που αναζητούν προστασία στην Ελλάδα δεν έχουν καμία ευκαιρία για μια δίκαιη διαδικασία, καμία κοινωνική υποστήριξη, και ότι βρίσκονται διαρκώς υπό το καθεστώς ανασφάλειας και ανομίας.

■ H ιδιαίτερη περίπτωση της Λέσβου

Η Λέσβος βρίσκεται μόνο μερικά μίλλια μακριά από τις τουρκικές ακτές. Κάθε μέρα φτάνουν με βάρκες πρόσφυγες στο νησί. Όσοι πέσουν στα χέρια της ακτοφυλακής ή της αστυνομίας χαρακτηρίζονται παράνομοι "λαθρομετανάστες" και συλαμβάνονται. Για κάθε έναν εκδίδεται ένα διάταγμα απέλασης χωρίς να εξεταστεί η κάθε περίπτωση μεμονωμένα και προσωπικά. Στους αλλοδαπούς πρόσφυγες δεν δίνεται καμιά πληροφορία σχετικά με την αιτία και την διάρκεια της κράτησης, δεν υπάρχει καμία μορφή νομικής κάλυψης, δεν υπάρχει δικαίωμα προσφυγής σε κρατικές υπηρεσίες (όπως πχ δικαστήρια) και, πάνω απ 'όλα, δεν απαιτείται μετάφραση και δεν υπάρχουν διερμηνείς. Χωρίς διερμηνείς είναι συνήθως αδύνατο να παρουσιάσουν οι πρόσφυγες τους λόγους που τους οδήγησαν στην φυγή και να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

"Ήμουν 14 ώρες στη θάλασσα. Η πλαστική βάρκα χάλασε λίγο πριν φτάσουμε στην ακτή και μας ξαναγύρισε η θάλασσα μέσα(...) Δεν ξέραμε αν θα σωθούμε ή όχι. Τα κύματα ήταν ψηλά και δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε από κανέναν βοήθεια." (από ιντερβιού μιας νεαρής γυναίκας από την Ερυθραία)

Στη Λέσβο κρατούνταν-μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2009- όλοι οι νεόφερτοι πρόσφυγες που φτάνανε με βάρκες κάτω από άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης προσφύγων της Παγανής. Οι παλιές αποθήκες στα περίχωρα της πόλης της Μυτιλήνης, την πρωτεύουσα της Λέσβου, έχουν σύμφωνα με τις τοπικές αρχές χωρητικότητα μέχρι 300 άτομα και είναι μόνιμα υπερπλήρεις. Κατά τους θερινούς μήνες του 2009 ο αριθμός των εκεί κρατούμενων έφτασε μέχρι και τα 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανάπηροι και άτομα με σοβαρά ψυχικά τραύματα.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2009 απέκτησε το κέντρο κράτησης της Παγανής μια μεγάλη θλιβερή διασημότητα στην Ευρώπη. Οι άθλιες και ντροπιαστικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είχαν γίνει γνωστές στο δημόσιο μετά από ενέργειες του PRO ASYL και άλλων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διεθνείς διαμαρτυρίες και πολιτικές πιέσεις οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του στρατόπεδου κράτησης στο τέλος του Οκτωβρίου 2009.

» Θα κοιμηθείτε εδώ, έξω από την τουαλέτα, μας είπαν οι αστυνομικοί. Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί, στο δωμάτιο ήταν περίπου 200 άτομα. Τους είπαμε, εδώ δεν μπαίνουμε εμείς και αντισταθήκαμε. Οι αστυνομικοί μας δείρανε και εμείς φωνάζαμε..." συνεχίζει η νεαρή από την Ερυθραία.

Παρά το γεγονός ότι το κλείσιμο της Παγανής ήταν ένα σημαντικό βήμα, η νομική και κοινωνική κατάσταση των αιτούντων πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα δεν άλλαξε όμως σε τίποτα! Ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου και υποδοχής εξακολουθεί να μην υφίσταται. Νεοαφιχθέντες φυγάδες εξακολουθούν να κρατούνται χωρίς προσωπική εξέταση της αιτήσεώς τους, οι αποφυλακισθέντες μένουν συνήθως άστεγοι και καταλήγουν κάποτε στην παρανομία. Αυτό σημαίνει, ειδικά για ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες, απόλυτη ανασφάλεια και παντελή έλλειψη προστασίας.

Από το καλοκαίρι του 2008 το PRO ΑSYL βρίσκεται στην Ελλάδα. Η συνεργασία με το οικουμενικό πρόγραμμα για πρόσφυγες της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας (ERP) είχε από την αρχή σαν σκοπό την στήρηξη και βοήθεια ανθρώπων που κρατούνταν στην Παγανή, ιδίως ατόμων που έχριζαν ιδιαίτερης προστασίας.

Με την υποστήριξη της γερμανικής μη κυβερνητικής ανθρωπιστικής ομάδας Caritas, την επιτροπή βοήθειας προσφύγων των Ενωμένων Εθνών, και των ιδρυμάτων DO και Brot für die Welt (ψωμί για τον Κόσμο) υπάρχουν εκεί από τον Ιούνιο του 2009 ένας δικηγόρος, ένας κοινωνικός λειτουργός και δυο διερμηνείς.

Εκτός από τις παρεχόμενες συμβουλές και την βοήθεια στο κέντρο κράτησης της Παγανής
οι συνεργάτες αυτοί προσφέρουν στους πρόσφυγες ηθική στήριξη και μεσολαβούν μεταξύ των κρατούμενων φυγάδων, της αστυνομίας και των τοπικών αρχών.

Με δεδομένη την επικίνδυνη κατάσταση σε θέματα ιατρικής και υγιεινής, καθώς και τις άθλιες συνθήκες κράτησης, η ομάδα στήρηξης αναγκάζεται καθημερινά να υπερβεί εαυτόν για να αποφευχθούν χειρότερα.

Κατά την διάρκεια της παραμονής στην Παγανή η ομάδα μας συνόδεψε και τεκμηρίωσε πολλές δραματικές περιπτώσεις μεμονωμένων ανθρώπων.

Παραδείγματα από την εργασία της ομάδας


■ Γεννήθηκε στην αιχμαλωσία

Η οικογένεια Μ. διέφυγε από το Αφγανιστάν για να σώσει τη ζωή της και για να βρει ένα μέρος όπου οι γονείς και οι δυο μικροί τους γιοί θα μπορούσαν να ζήσουν με ασφάλεια και γαξιοπρέπεια. Η κυρία Μ. ήταν έγκυος. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού με την βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα παραλίγο να πνιγόταν ο ενός έτους μικρός τους γιός. Η ακτοφυλακή διέσωσε τους ναυαγούς και τους μετέφερε αμέσωςστο κέντρο κράτησησς της Παγανής.
Η μητέρα μεταφέρθηκε αργότερα για μια μέρα σε νοσοκομείο της Μυτιλήνης για τον τοκετό, όπου έφερε στον κόσμο την μικρή Farah. Ήδη την επόμενη ημέρα βρίσκονταν μάνα και νεογέννητο στον γυναικείο τομέα του στρατόπεδου κράτησης.

Η ομάδα μας κατάφερε με την συνδρομή τοπικών ακτιβιστών και διεθνών ομάδων αλληλεγγύης να επιτύχει την απελευθέρωση της οικογένειας Μ. όπως και εκατοντάδων άλλων προσφύγων, και την μεταφορά τους στην Αθήνα.Ήταν η πρώτη προγραμματισμένη και συνοδευμένη μεταφορά προσφύγων στην πρωτεύουσα!

Φτάνοντας στο λιμάνι του Πειραιά καταφέραμε να πείσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να στεγάσει την οικογέννεια για τρεις μέρες σε ξενοδοχείο.
Στη συνέχεια έμειναν σε φίλους και υποστηρίχτηκαν νομικά και κοινωνικά με δαπάνες της ομάδας. (βοήθεια για νομική υποστήριξη, δικηγόρο, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και για έξοδα διαμονής και διατροφής)

■ κράτηση χωρίς νομική βάση

KM, ένας πρόσφυγας από την Ακτή Ελεφαντοστού που αναζητούσε προστασία, συνελήφθη την 16 Ιουνίου στην Μυτιλήνη τον Ιούνιο του 2009 και φυλακίστηκε προς απέλαση. Με την υποστήριξη του δικηγόρου της ομάδας μας κατέθεσε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Στις 10 Ιουλίου του 2009 ανακρίθηκε από την τοπική αστυνομία. Κατόπιν τούτου ήλπιζε σε σύντομη αποφυλάκιση. Λίγο αργότερα ειδοποιήθηκε από την αστυνομία ότι το νομικό καθεστώς είχε εν τω μεταξύ αλλάξει, και ότι έπρεπε να αποτανθεί σε άλλη υπηρεσία.

Ο K.M. παρέμεινε στη φυλακή. Ο δικηγόρος του πίεσε επανειλημένα τις αρχές για την απελευθέρωσή του-το ελληνικό δίκαιο δεν επιτρέπει την κράτηση προσφύγων που έχουν κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο- για να το καταφέρει τελικά στις 17 Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία Μυτιλήνης μίλησε για "προφανή παρανόηση". Για τον Κ.Μ δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης προς απέλαση, η υπόθεση ήταν αποτέλεσμα...λάθους. Αυτό που συνήθως ονομάζεται "λάθος"
αποτελεί τυπική περίπτωση παράνομης παρακράτησης.

Η Ευθαλία Παππά, διευθυντής του Οικουμενικού Προγράμματος για Πρόσφυγες στην Ελλάδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας (ERP), χαρακτηρίζει την περίπτωση του KM ένα κλασσικό παράδειγμα εκφοβισμού και αποθάρρυνσης προσφύγων για να μην ζητήσουν άσυλο.
Της είναι γνωστές 17 περιπτώσεις αιτούντων πολιτικό άσυλο κατά την περίοδο από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο 2009, οι οποίοι ανακάλεσαν την αίτησή τους λόγω των ανυπόφορων συνθηκών κράτησης στην Παγανή και την προοπτική ακόμα πιο μακροχρόνιας κράτησης.


■ Κράτηση ασυνόδευτου ανήλικου

Μία περίπτωση για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Όταν ο R.E. συνελήφθει την 19 Ιουλίου 2007 στην Λέσβο ήταν 15 ετών. Δεν γνώριζε γραφή ή ανάγνωση και διέφυγε μετά τον βίαιο θάνατο των γονέων του ασυνόδευτος στην Ελλάδα. Κατά την σύλληψή του καταγράφηκαν προσωπικά του στοιχεία. Αντί διερμηνέα βοήθησε ένας άλλος κρατούμενος ο οποίος γνώριζε κάποιες αγγλικές λέξεις. Έτσι τα μοναδικά που καταγράφηκαν ήταν το όνομα, η ηλικία και η χώρα καταγωγής, χωρίς να γίνει ποτέ λόγος για αίτηση ασυνόδευτου ανήλικου για πολιτικό άσυλο. Καταγράφηκε ότι συνοδεύεται από έναν "ενήλικο ξάδερφο" τον οποίο δεν γνώριζε μέχρι τότε, ο οποίος επίσης κρατείται. Μαζί με τον...ξάδερφο και πολλούς άλλους ενήλικες οδηγήθηκε ο R.E. στον ανδρικό τομέα της Παγανής.

Εκτός από εντελώς λερωμένα στρώματα και κρεβάτια δεν υπήρχαν εδώ άλλα έπιπλα. Οι κρατούμενοι έπρεπε να τρώνε στο πάτωμα. Η κατάσταση της υγιεινής ήταν αφόρητη, δεν υπήρχε δυνατότητα περιπάτου, όπως και καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Εκείνη την εποχή διενεργούσε το PRO ASYL μαζί με μια ομάδα γυναικών δικηγόρων τις πρώτες έρευνες στο στρατόπεδο κράτησης της Παγανής, έτσι υπήρξε επαφή με τον R.E. Αλλιώς δεν θα είχε δει ποτέ δηκιγόρο στα μάτια του και δεν θα είχε πληροφορηθεί για τα διακαιώματά του, τα οποία είχαν παραβιαστεί με τόσους διάφορους τρόπους μέχρι τότε. Μόνο μετά από την πίεση που εξασκήθηκε στις δημόσιες αρχές μετά την έρευνα και την εκκίνηση δικαστικών διαδικασιών, αποφυλακίστηκε ο νεαρός αφγανός. Η δικηγόρος του προσέφυγε- με την βοήθεια του PRO ASYL- στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά αυτής της κατάφωρης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.


■ Τεκμηριωμένη αστυνομική βία
και προσπάθειες συγκάλυψης

Τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Παγανή. Μετά την επίσκεψή του αφέθηκαν ελεύθεροι πολυάριθμοι φυγάδες, με τους οποίους είχε μιλήσει προσωπικά ο υφυπουργός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επαναστατήσουν οι υπόλοιποι εναντίον αυτής της διάκρισης. Κατόπιν αυτού, οι "επαναστάτες" οδηγήθηκαν από τους υπαλλήλους μεμονωμένα στην αυλή, όπου ξυλοκοπήθηκαν.

Ένας 17-χρονος ξυλοκοπήθηκε τόσο άγρια με κλωτσιές και χτυπήματα από γκλομπ που αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο! Οι γιατροί εκεί επιβεβαίωσαν το γεγονός.
Τα μέλη της PRO ASYL κατάφεραν να συγκεντρώσουν για το γεγονός καταθέσεις από 50 μάρτυρες, και να δημιουργήσουν ένα σχετικό βιντεοκλιπ. Η ομάδα ενημέρωσε το υπουργείο, πληροφόρησε δημόσια μέσω του τύπου και κατάθεσε μύνηση κατά της αστυνομίας Μυτιλήνης.

Ο εισαγγελέας αντέδρασε αμέσως, ορίζοντας ανακρίσεις και καταθέσεις μαρτύρων. Στις επόμενες πέντε μέρες όμως εγκατέλειψαν όλοι οι μάρτυρες την Παγανή και έφυγαν με φέρρυ μπωτ για την Αθήνα. Άλλοι μάρτυρες πάλι, πήραν την κατάθεσή τους πίσω, όπως και ο 17χρονος. Ο τελευταίος κατάθεσε ότι στην Ελλάδα περνάει πολύ καλά και ότι είχε τραυματιστεί στην Τουρκία. Αυτή ήταν και η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ ερευνούν οι εισαγγελίες Αθηνών και Μυτιλήνης, όπως και η Αστυνομική Διοίκηση Λέσβου κατά των υπευθύνων. Ο ελληνικός τύπος αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα και έκανε λόγο, στην πλειοψηφία του, για προσπάθεια της αστυνομίας για συγκάλυψη....

■ Αναληθή δημόσια έγγραφα

Συνεργάτες μας συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 2009 στην έξοδο της φυλακής με πρόσφυγες που μόλις είχαν αφεθεί ελεύθεροι και τους συνόδευσαν στο λιμάνι, απ΄όπου θα έπαιρναν το πλοίο για Πειραιά. Κατά την επιθεώρηση των εγγράφων που είχαν λάβει λίγο πριν, διαπιστώθηκε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η ημερομηνία εκδόσεως της αποφυλάκισης ήταν δέκα έως δεκαπέντε μέρες παλαιότερη! Το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, γραμμένο στην Ελληνική, δεν μεταφράζεται, ούτε εξηγείται!...

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η σύντμηση της προθεσμίας και, το σημαντικότερο, καταργείται η δυνατότητα προσφυγής την στιγμή που η νομοθεσία προβλέπει για τούτο μόνο πέντε μέρες!

Η ομάδα μας κατάφερε σε δεκάδες περιπτώσεις να επέλθουν διορθώσεις στα ανακριβή έγγραφα.


■ συνθήκες κράτησης στις φυλακές στην περιοχή του Έβρου

Οι έρευνες σε στρατόπεδα κράτησης και μεθοριακούς σταθμούς της περιοχής τουΈβρου μας
έδωσαν μια εικόνα που μερικές φορές έκαναν ακόμη και την καταστροφική κατάσταση στην Παγανή να ωχριά μπροστά τους: Ο ένας πάνω στον άλλο από την υπερπλήρωση, ενήλικοι και ανήλικοι στον ίδιο χώρο, η υγιεινή σε άθλια κατάσταση-ντροπή για το ανθρώπινο είδος, κανένας διερμηνέας, κανένας ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός, ιατρική περίθαλψη τις περισσότερες φορές μη υπαρκτή! Κανένας από τους κρατούμενους δεν είναι ενήμερος για την διάρκεια της κράτησής του και για το τι μέλλει γενέσθαι, και να παρακολουθούν συν τοις άλλοις με τρόμο τις απελάσεις συγκρατούμενων στην Τουρκία (Σε πολλές περιπτώσεις παράνομες)


■ απέλαση των αιτούντων άσυλο

Οι δικηγόροι γνώρισαν πολλές υποθέσεις προσφύγων που ήταν κρατούμενοι στην περιοχή του Έβρου, αν και είχαν καταθέσει αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Έτσι μετακινήθηκαν στις 28 Ιουλίου 2009 43 Κούρδοι πρόσφυγες από την Τουρκία. Ανάμεσά τους 17 άτομα που είχαν ήδη υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο, δύο έγγυες γυναίκες και τέσσεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Οι δικηγόροι ρώτησαν στο στρατόπεδο κράτησης της Βέννας για την τύχη των 17 ατόμων που είχαν κάνει ήδη αίτηση ασύλου. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι δήλωσαν ότι αυτή την ομάδα είχε μεταφερθεί στις 30 Ιουλίου 2009 στους Κήπους, δίπλα στα τουρκικά σύνορα και οι πρόσφυγες είχαν παραδοθεί στις τουρκικές αρχές! Στις ελληνικές αρχές ήταν ήδη γνωστό ότι η ομάδα αποτελούνταν από πρόσφυγες σε τρέχουσα διαδικασία πολιτικού ασύλου.

Η απέλαση προσφύγων που ζητούν προστασία στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου απειλούνται οι θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων διακαιωμάτων, αντιτίθεται στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως και στην λεγόμενη Απαγόρευση Επιστροφής της Συμφωνίας της Γενεύης.

Ο αριθμός των απελάσεων στην Τουρκία είναι τόσο μεγάλος, που μπορούμε να μιλάμε πλέον για συστηματική ελληνική τακτική. Η μέθοδος των ελληνικών αρχών δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και επικίνδυνη για την ίδια την ζωή των προσφύγων. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν ναρκοθετηθεί και από τις δύο πλευρές. Όποιος αφήνει εδώ ανθρώπους έξω και τους αναγκάζει να περάσουν το ποτάμι με τα πόδια, έχει λάβει υπ όψη του ότι αυτοί μπορούν να σκοτωθούν!

Από δημοσίευμα της κοινωφελούς μη κυβερνητικής οργάνωσης PRO ASYL
Μεταφρασμένο από τον βραχόκηπο

Από τα παράδοξα του πασόκ: Από την μία ξεπουλάει τον τόπο σε ξένους, από την άλλη υποθάλπει τον ρατσισμό!

Ενώ το πασόκ βαδίζει στον πέμπτο δρόμο προς την σοσιαλιστική νιρβάνα του, ο ρατσισμός έχει καταλάβει όλους τους δρόμους στην περιοχή Α. Παντελεήμωνα!!




Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ
Δριμεία κριτική για κρούσματα ρατσιστικής βίας στην Αθήνα 

 

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010 [ 13:46 ]
Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, εκφράζει η Yπατη Αρμοστεία.
Σε ανακοίνωσή της η Yπατη Αρμοστεία αναφέρεται στην περίπτωση του Aγιου Παντελεήμονα, όπου «οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής».
Oπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.
Η Yπατη Αρμοστεία επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών, καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, η Yπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει τη σημασία παρεμβάσεων που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ είναι πρόθυμη να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες.
Βήμα


Πακιστανός βρέθηκε νεκρός στον Α. Παντελεήμονα

Με μια σφαίρα στι στήθος

02/06/2010


16-09-2010: Δελτίο Τύπου της Γ.Α.Δ.Α. για σωματικές βλάβες ατόμων - σύλληψη δραστών Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βραδινές ώρες της 15-9-2010, στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, ομάδα αλλοδαπών, Αφγανικής υπηκοότητας, επιτέθηκε σε 13χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, τον οποίο τραυμάτισε ελαφρά, με σπασμένο μπουκάλι , στα δάκτυλα του δεξιού του χεριού. Αντιλαμβανόμενοι το συμβάν δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 19 και 24 ετών, προσέτρεξαν σε βοήθεια του παθόντα Αλβανού υπηκόου, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τους από αιχμηρό αντικείμενο, στην κοιλιακή χώρα και στον αριστερό μηρό αντίστοιχα.
Οι παθόντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες απεχώρησαν και προσήλθαν στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα όπου και υπέβαλαν εγκλήσεις σε βάρος των προαναφερόμενων δραστών.
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγαν τρείς (3) αλλοδαπούς, υπηκόους Αφγανιστάν, ηλικίας 18, 22 και 23 ετών οι οποίοι αναγνωρίσθηκαν από τους παθόντες και συνελήφθησαν. Κατασχέθηκε ένα (1) μαχαίρι.

Στέλεχος της ΝΔ ανάμεσα στους ακροδεξιούς προσαχθέντες του Αγ. Παντελεήμονα


Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία της Νομαρχιακής Συμβούλου Αθηνών της ΝΔ, Χριστίνας Σιδέρη, ανάμεσα στους 29 ακροδεξιούς προσαχθέντες του Αγίου Παντελεήμονα στις 24/02. Την προσαγωγή παρουσιάζει μάλιστα η ίδια αγανακτισμένη μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα και το κείμενο της που αναδημοσιεύει και το επίσημο site της «Χρυσής Αυγής».
Σε κάποιο σημείο του κειμένου στο οποίο περιγράφει τις στιγμές της προσαγωγής της αναφέρει: «[...] Πίνουμε καφεδάκι με φίλους, στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, σε παρακείμενη καφετέρια. Μερικά λεπτά αργότερα, λίγα ακόμα παιδιά από τη γειτονιά προστίθενται στην παρέα μας. Είναι φίλοι και μέρες πριν έχουν ζητήσει την παρουσία μας, στη διαμαρτυρία που διοργανώνουν οι κάτοικοι για τις απαράδεκτες συνθήκες της ζωής τους [...]».
Οι «φίλοι» όπως αναφέρει η κ. Σιδέρη στο κείμενο της αλλά και «τα παιδιά από τη γειτονιά» που προστέθηκαν στην παρέα τους και της είχαν ζητήσει την παρουσία της στη «συγκέντρωση διαμαρτυρίας» ήταν και οι 29 προσαχθέντες του Αγ. Παντελεήμωνα.
Ανάμεσα σε αυτούς αναγνωρίζονται σύμφωνα και με το site της «Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας» οι Ηλίας Λέντζος, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Τάσος Χατζηπαράσχου από την Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, Σάββας Χατζηπαρασκευάς, εκδότης της εφημερίδας «Στόχος» (ο οποίος τελικά συνελήφθη γιατί εκκρεμούσε εις βάρος του καταδικαστική απόφαση), «κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμωνα και ηγετικά στελέχη από ανένταχτους Πατριώτες».
«Δεν μας προκαλεί εντύπωση καθώς ξέρουμε ότι η ΝΔ στο δήμο της Αθήνας συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή. ΛΑΟΣ και ΝΔ έχουν κοινό ψηφοδέλτιο στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη. Αυτή η συνεργασία επέβαλλε την πιο ρατσιστική πράξη που ακούει στο όνομα κλείσιμο της παιδικής χαράς, για να μη μπορούν τα παιδιά των μεταναστών και οι γυναίκες με τις μαντίλες να μπαίνουν στη παιδική χαρά. Κάνουν λόγο για πράξη εθνικής απελευθέρωσης ενώ πρόκειται για ένα ρατσιστικό έγκλημα», δήλωσε στο tvxs.gr, ο Πέτρος Κωνσταντίνου της κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή».
Παράλληλα, τονίζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 1991, όταν ο Καλαμπόκας στην Πάτρα, στέλεχος της ΝΔ, δολοφόνησε τον Νίκο Τεμπονέρα, όταν μαζί με τη συμμορία του επιτεθήκαν στην κατάληψη του σχολείου».
Στο tvxs.gr μίλησε και ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», δηλώνοντας ότι «είναι γνωστό ότι και το ΛΑΟΣ έχει στηρίξει τον Κακλαμάνη στη δημαρχία αλλά και ότι υπάρχει μία ανοχή από την πλευρά της δημοτικής αρχής στις δραστηριότητες των φασιστών και των ακροδεξιών στον Άγιο Παντελεήμονα. Η παιδική χαρά είναι κλειστή όχι μόνο με απόφαση των φασιστών και των ακροδεξιών τραμπούκων της περιοχής, αλλά και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αφού έκλεισε η παιδική χαρά, αποφάσισε ότι γίνεται μελέτη για την ανακατασκευή της, καλύπτοντας πλήρως αυτή την ενέργεια».
Ο κ. Κουρκούλας επισημαίνει ότι στη περιοχή «υπάρχουν δεσμοί παραγόντων της ΝΔ, παραγόντων του ΛΑΟΣ και ακροδεξιών του ευρύτερου χώρου, οι οποίοι επιβεβαιώνονται και από αυτή τη σύλληψη».



:06 - Τρί 11/05/2010,

Νέες ρατσιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα, Τρίτη, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όταν έπεσαν θύματα απρόκλητης και άγριας επίθεσης από ακροδεξιά στοιχεία δυο Αφγανοί πρόσφυγες. Οι 20χρονοι Αφγανοί μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα, με τον ένα να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Δυο ώρες νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας δέχθηκε άγρια επίθεση με μαχαίρι στην πλατεία Βικτωρίας με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί κι αυτός σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με καταγγελίες της Αφγανικής Κοινότητας, οι δράστες επιτέθηκαν με ξύλα, πέτρες και καρέκλες στους 20χρονους Ρασούλ Αχμαντί και Φαουάντ Μπαγιάζ, οι οποίοι εκείνη την ώρα περίμεναν το αφεντικό τους στην οδό Αχαρνών για να πάνε στη δουλειά. Αμφότεροι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για επείγουσα νοσηλεία, με τον Ρασούλ Αχμαντί να έχει τέσσερα δόντια σπασμένα και να χρειάζεται ράμματα στο μέτωπο.
Σύμφωνα με καταγγελίες, τα ίδια ακροδεξιά στοιχεία επιτέθηκαν λίγες ώρες νωρίτερα σε άστεγο Παλαιστίνιο πρόσφυγα ο οποίος κοιμόταν σε παγκάκι της πλατείας Βικτωρίας. Ο Παλαιστίνιος Σαμί, 20 ετών φέρει πολλαπλά τραύματα, το πρόσωπό του έχει παραμορφωθεί από τα χτυπήματα και είναι μαχαιρωμένος στα πόδια. Το θύμα μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Η ανακοίνωση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών αναφέρει τα ακόλουθα:
Στις 5.30 το πρωί της Τρίτης 11/5, ομάδα 15-20 φασιστών επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον δύο Αφγανών προσφύγων στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με καταγγελίες της Αφγανικής Κοινότητας, με ξύλα, πέτρες και καρέκλες από καφενεία της Πλατείας, τα ανθρωποειδή της «εθνικής περιφρούρησης της πλατείας» σάπισαν στο ξύλο – κυριολεκτικά – τους 20/χρονους Ρασούλ Αχμαντί και Φαουάντ Μπαγιάζ, που εκείνη την ώρα περίμεναν το αφεντικό τους στην οδό Αχαρνών για να πάνε στη δουλειά. Οι δύο πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα. Ο ένας από τους δύο είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση με σπασμένα δόντια και πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο. Σύμφωνα με καταγγελίες, λίγες ώρες πριν η ίδια ομάδα είχε μαχαιρώσει σοβαρά άστεγο παλαιστίνιο που κοιμόταν σε παγκάκι στην πλατεία Βικτωρίας.
Πριν από λίγες μέρες η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» είχε καταγγείλει επιθέσεις και απειλές εναντίον Αφγανών στην οδό Αλκιβιάδου με σημείο αφετηρίας την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση μίσους της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, με την πλήρη ανοχή της αστυνομίας. Όπως φαίνεται η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν ασχολήθηκε με την κάλυψη πολλών μηνών του Τοπικού Αστυνομικού Τμήματος που δεν κατέγραφαν καμία καταγγελία των θυμάτων και έτσι οι φασίστες πήραν το πράσινο φως να κλιμακώσουν τη ρατσιστική βία με αποτέλεσμα τα σημερινά αίσχη.
Απαιτούμε τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών-φασιστών. Τη διενέργεια έρευνας για τη συνεχιζόμενη κάλυψη της συμμορίας από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος. Την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα για να μην περάσει η πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά τους, αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση η ταυτόχρονη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα από την ένταση της δολοφονικής βία των τραμπούκων που λυμαίνονται την περιοχή. Καλούμε τους τοπικούς και μαζικούς φορείς να καταδικάσουν τους φασίστες και να απαντήσουμε συντονισμένα με μαζικότητα και αποφασιστικότητα στην τρομοκρατία των νοσταλγών του Χίτλερ.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή»:
Φασιστική συμμορία επιτέθηκε με μαχαίρια και ξύλα σε βάρος Αφγανών προσφύγων στις 5.30πμ στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, την ώρα που περίμεναν αυτοκίνητο οικοδόμου για να πάνε στην δουλειά. Ο Ρασούλ Αχμαντί, 20 ετών, δέχτηκε φονικά χτυπήματα στο πρόσωπο και έχει τέσσερα δόντια σπασμένα και ράμματα στο μέτωπο. Έχει τραύματα στα χέρια, στα πόδια και σε όλο του το σώμα. Ο Φουάτ Μπαγιάτ χτυπήθηκε στο πρόσωπο.
Δύο ώρες πιο πριν επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιο πρόσφυγα στην Πλατεία Βικτωρίας. Ο Σαμί, 20 ετών, φέρει πολλαπλά τραύματα. Είναι μαχαιρωμένος στο πόδι. Το πρόσωπο του είναι παραμορφωμένο από τα χτυπήματα ενώ τα πόδια του είναι χαρακωμένα. Ο Ρασούλ Αχμαντί και Σαμί έχουν εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στα επείγοντα. Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι μεμονωμένα επεισόδια αλλά οργανωμένη επανεμφάνιση των ίδιων συμμοριών που χτυπούσαν πέρυσι με μαχαίρια και λοστούς τους Αφγανούς πρόσφυγες. Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα άρχισαν να μαζεύονται τα απογεύματα κοντά στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και να επιτίθενται σε πρόσφυγες.
Η κλιμάκωση των φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων μετά την Γενική Απεργία της 5ης Μάη, όταν εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους ενάντια στα μέτρα σφαγείο της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ, δείχνει ότι στην απομόνωση τους οι νεοναζί επιλέγουν τα πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Χέρι-χέρι πάει η επίθεση ενάντια στην Αριστερά που στηρίζει τους αγώνες και δίνει την μάχη ενάντια στο ρατσισμό. Με προκάλυμμα τους νεκρούς της ΜΑΡΦΙΝ, ήδη το Σάββατο 8 Μάη αμέσως μετά την επίσκεψη τους στη Σταδίου οργάνωσαν πογκρόμ στην Πανεπιστημίου σε βάρος μεταναστών υπό την πλήρη ανοχή της Αστυνομίας. ΝΔ και ΛΑΟΣ αφού στήριξαν τα αντεργατικά μέτρα ζήτησαν στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση να χτυπήσει ξανά τους μετανάστες. Η ρατσιστική υστερία σε βάρος των μεταναστών είναι το χυδαίο όπλο που τους απομένει για να αποπροσανατολίσουν την οργή από τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας.
Οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που παζαρεύει τα δικαιώματα όλων μας για χάρη της συνεργασίας με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη για να επιβληθούν τα μέτρα ΔΝΤ-ΕΕ. Η συνεργασία με τους φασίστες καλά κρατεί στην περιοχή στου Αγίου Παντελεήμονα καθώς κάτω από τα μάτια των Αστυνομικών κάθε είδους διαπράττονται δολοφονικές επιθέσεις.
Η κυβέρνηση μέσα στη κρίση έχει διαλέξει φίλους και συμμάχους στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, τα κόμματα των πλούσιων , αυτών που κερδίζουν δισεκατομμύρια την ώρα που κατακρεουργούνται τα εργατικά δικαιώματα. Καλούμε τα συνδικάτα, την Αριστερά, τους φοιτητικούς συλλόγους να καταδικάσουν τις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις.
Τις φωτογραφίες από τους τραυματισμούς συγκέντρωσε η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ).
«Καλούμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, να δώσει ρητές εντολές για τη σύλληψη των δραστών της δολοφονικής αυτής επίθεσης και να διερευνήσει τα αίτια της ολιγωρίας των αστυνομικών οργάνων του Τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα. Απαιτείται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση για την έγκαιρη αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας, που σε περιόδους οικονομικής κρίσης πληθαίνουν και αποπροσανατολίζουν την κοινωνία σχετικά με τους πραγματικούς υπαίτιους της φτώχειας και της οικονομικής δυσπραγίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή ο ΣΥΡΙΖΑ.


Νέο πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα



Ένα ακόμη πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές έγινε εχθές στον Άγιο Παντελεήμονα, σε μια προσπάθεια να αμαυρωθεί η πανεργατική απεργία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για τα νέα περιστατικά ρατσιστικής βίας μίλησε στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου.
Όπως καταγγέλλει η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» ομάδα ακροδεξιών ξεκινώντας από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα προς την Πλατεία Αττικής έσπασε δύο μαγαζιά, χτυπώντας αδιακρίτως σκουρόχρωμους μετανάστες. Στόχος έγινε και για ακόμη μία φορά ο θρησκευτικός χώρος λατρείας των μουσουλμάνων στην οδό Αριστομένους και Αγορακρίτου όπου η ομάδα έσπασε τα τζάμια του και τραυμάτισε ένα μετανάστη από το Μπαγκλαντές, που βρισκόταν μέσα σε αυτόν.
«Οι φασίστες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής προσπαθούν μέσα στην περίοδο της κρίσης να στρέψουν την οργή κατά των μεταναστών κι όχι κατά των πραγματικών υπεύθυνων που είναι η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι. Η τακτική της τρομοκρατίας στις γειτονιές είναι ο τρόπος που έχουν επιλέξει για να κάνουνε πράξη αυτή τη φασιστική προπαγάνδα», λέει στο tvxs.gr, o Πέτρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Κίνησης.
Η Κίνηση σε ανακοίνωση της μάλιστα κάνει λόγο για αθρόες προσαγωγές μεταναστών, κατά τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς προφανείς λόγους. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης έχουν δώσει κάλυψη σε αυτές τις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις με την επιχείρηση ‘Ασφαλής Αθήνα’ που στοχοποιεί τους μετανάστες και για αυτό η αριστερά και τα συνδικάτα και τα κινήματα, πρέπει να πάρουν αποφασιστική θέση ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, να απομονώσουν τους φασίστες από τις γειτονιές και να οργανώσουνε την εργατική αντίσταση ώστε να νικήσει», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνου.
«Σε κάθε Πανεργατική Απεργία οι φασίστες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής προσπαθούν αποτυχημένα να κάνουν εμφάνιση στις απεργιακές συγκεντρώσεις για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και απωθούνται από οργισμένους απεργούς διαδηλωτές. Χθες η απόπειρα τους να εμφανιστούν έξω από την Βουλή στηρίχτηκε στη συνδρομή των ΜΑΤ που έστειλαν τέσσερις διμοιρίες να τους προστατέψουν!», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Δεν θα αφήσουμε τους φασίστες του ΛΑΟΣ και τους Νεοναζί που στηρίξανε το μνημόνιο της ΕΕ και του ΔΝΤ να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο κατά των μεταναστών. Χρειάζεται να τους απομονώσουμε εδώ και τώρα», προτρέπει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος εξάρει την παρουσία της Ένωσης Μεταναστών Εργατών στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων εργαζομένων που κατέβηκαν χθες στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στους προωθούμενους νόμους που φέρνουν τα πάνω-κάτω, τόσο στα εργασιακά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή»αποδίδει τις νέες αυτές επιθέσεις σε οργάνωση μετά από σύσκεψη «αγανακτισμένων πολιτών» που έλαβε χώρα στις 16 Ιούνη 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την Κίνηση το παρών έδωσε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ.Πλεύρης. Οι συμμετέχοντες στην «αγανακτισμένη» αυτή συνεδρίαση φέρεται να φώναζαν συνθήματα όπως «θα πάρουμε τα όπλα» ενώ, σύμφωνα με την καταγγελία της Κίνησης και όπως μας επιβεβαίωσε και ο κ. Κωνσταντίνου, ένας από την ομάδα αυτή κρατούσε και έδειχνε επιδεικτικά μια σφαίρα. Όταν δε εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της γειτονιάς προσπάθησαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αυτή ακι να καταγγείλουν τη δράση ακροδεξιών ομάδων, αντιμετωπίστηκαν με φασιστικούς και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς.
Φαινόμενα σαν αυτά φαίνεται να είναι συχνά στον Άγιο Παντελεήμονα. Όπως καταγγέλλει άλλωστε στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος δέχονται ακόμα και προσωπικά απειλητικά τηλεφωνήματα από διάφορα «αγανακτισμένα» στοιχεία του Αγίου Παντελεήμονα. «Και εγώ προσωπικά και άλλοι αγωνιστές του εργατικού και του αντιρατσιστικού κινήματος δέχονται απειλές τηλεφωνικά από φασίστες της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα», μας λέει. Προειδοποιεί ωστόσο πως «το να υπάρχει μια τέτοια κλιμάκωση της φασιστικής τρομοκρατίας δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε αντιθέτως θα ενδυναμώσουμε την οργάνωση της αντίστασης, δείχνει όμως το ποιόν αυτών που παριστάνουνε τις επιτροπές αγανακτισμένων κατοίκων στις γειτονιές μας». «Έχουνε τη σύνδεση με τις τοπικές μαφίες και έχουνε την κάλυψη της ίδιας της αστυνομίας για αυτό είναι τόσο θρασείς», καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος απευθύνει έκκληση για μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, με αίτημα τη «Νομιμοποίηση των μεταναστών, Ασυλο και Στέγη στους Πρόσφυγες», στις 19.00 της 20ης Ιουλίου, στην Ομόνοια.


Πληθαίνουν τα πογκρόμ στον πολύπαθο Άγιο Παντελεήμονα



Επικίνδυνες είναι πλέον οι ισορροπίες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Τα πογκρόμ ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων κατά των μεταναστών πολλαπλασιάζονται, ενώ τα περιστατικά βίας έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, εκφράζει και η Ύπατη Αρμοστεία.
Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκε ακόμη ένα επεισόδιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα Αφγανών επιτέθηκε σε δεκατριάχρονο Αλβανό που βρισκόταν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και τον τραυμάτισαν ελαφρά στα δάχτυλα με ένα σπασμένο μπουκάλι. Δυο Έλληνες 19 και 24 ετών ενεπλάκησαν στον καβγά για να βοηθήσουν τον Αλβανό και οι Αφγανοί τους τραυμάτισαν με ένα μαχαίρι και το μπουκάλι, τον ένα στον μηρό και τον άλλο στην κοιλιά. Και οι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Αργότερα η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγε τρεις Αφγανούς, ηλικίας 18, 22 και 23 ετών οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Μετά το επεισόδιο, μια ομάδα περίπου 70 Ελλήνων πραγματοποίησε πορεία από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ως το αστυνομικό τμήμα, ζητώντας να φύγουν οι μετανάστες από την περιοχή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, η συγκεκριμένη ομάδα έκλεισε αρχικά την οδό Αχαρνών, παραπλεύρως της οποίας είχε παραταχθεί και διμοιρία των ΜΑΤ. Παρά τους τραμπουκισμούς που δέχτηκαν μετανάστες οι οποίοι περνούσαν από εκεί δεν υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας. Η ομάδα κατόπιν έφυγε από την οδό Αγορακρίτου με κατεύθυνση την πλατεία Αττικής, όπου διαμένει πλήθος μεταναστών, προπηλακίζοντας τους αλλοδαπούς που συναντούσαν στο δρόμο.
Αργότερα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε καφενείο ιδιοκτησίας Αφγανού στην οδό Αριστομένους, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση οφείλεται στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.
Επίθεση από ακροδεξιούς στον διερμηνέα των Γιατρών του Κόσμου
Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την επίθεση που δέχτηκε από ακροδεξιούς ο διερμηνέας της ΜΚΟ, «Γιατροί του Κόσμου», Καντίρ Χουσεΐν, ο οποίος μάζευε στοιχεία για τις αντίστοιχες επιθέσεις που έχουν δεχτεί μετανάστες στην περιοχή. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Ο Καντίρ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα δίπλα στο μάτι και ήπιο αιμάτωμα στο λάρυγγα.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», το τελευταίο διάστημα συμμορίες ακροδεξιών αναλαμβάνουν οργανωμένες βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών ανεξαρτήτου ηλικίας. «Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 20:00 και είναι μετανάστης βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» κάνοντας λόγο για «συστηματικά πογκρόμ».
Ούτε αυτό όμως ήταν το μοναδικό περιστατικό που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία που δέχτηκε το tvxs, ακροδεξιά στοιχεία στράφηκαν εναντίον μανάδων, αλβανικής καταγωγής, που βρίσκονταν με τα παιδιά τους στην πολύπαθη πλατεία με το πρόσχημα ότι τα παιδιά ουρούν στα σκαλιά της εκκλησίας. Ακολούθησε συμπλοκή και οι τρεις μητέρες οδηγήθηκαν στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Λίγες ημέρες αργότερα, η μια από αυτές κατήγγειλε ότι εξαιτίας του περιστατικού απέβαλε.
«Πλέον, δεν έχουμε μόνο επιθέσεις σε πρόσφυγες από την Ασία αλλά και σε Αλβανούς που είναι το πρώτο κύμα μεταναστών που ήρθε στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία» δηλώνει κάτοικος της περιοχής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Τα επεισόδια που σημειώνονται εδώ και δυο χρόνια με επιθέσεις από ακροδεξιούς εναντίον συλλήβδην όποιου τυχαίνει να έχει μελαμψό χρώμα ή είναι ασιατικής καταγωγής, οδηγούν εκτός από την έξαρση του ρατσισμού στους κόλπους των Ελλήνων, τις ομάδες μεταναστών που είναι θύματα αυτής της μεταχείρισης να αντιδράσουν».
Σκληρός ακροδεξιός πυρήνας
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχει ένας πυρήνας περίπου 70 ατόμων στον οποίο περιλαμβάνονται οργανωμένοι ακροδεξιοί. Πρόκειται κυρίως για μέλη της Χρυσής Αυγής και μέλη μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Σύνδεσμος Ελλήνων Εφέδρων».
«Οποιαδήποτε διαφορετική φωνή δεν επιτρέπουν να ακουστεί. Θεωρούν την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα άβατο και τσιφλίκι τους. Περιοχή την οποία θα ‘καθαρίσουν’ από όποιον είναι διαφορετικός είτε ως προς το χρώμα, είτε ως προς τη θρησκεία, είτε ως προς τις πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις» αναφέρει ο κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα.
Δυναμιτίζεται το κλίμα εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών
Το κλίμα στον Άγιο Παντελεήμονα δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τους κατοίκους, στην περιοχή δραστηριοποιείται έντονα ο Σπύρος Χατζάρας, επικεφαλής της «Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας» γνωστός από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky όπου έχει δικιά του εκπομπή.
Οι σχέσεις του Σπύρου Χατζάρα, πρώην παρουσιαστή της ΕΡΤ, με τη Χρυσή Αυγή είναι γνωστές, καθώς ουκ ολίγες φορές – κάποιες από αυτές στον Άγιο Παντελεήμονα – έχει παρευρεθεί σε συγκεντρώσεις της οργάνωσης ως κεντρικός ομιλητής, ενώ η οργάνωσή του συνεργάζεται με την εφημερίδα Στόχος.
«Έχει έρθει επανειλημμένα σε συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, όπως αυτοπροσδιορίζονται, κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα και έχει μιλήσει με εμπρηστικό τρόπο, υποστηρίζοντας ότι η νέα εθνική αντίσταση ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα. Ως εθνική αντίσταση εννοεί το να χτυπάς, να προπηλακίζεις και να τρομοκρατείς κυνηγημένους πρόσφυγες και μετανάστες» τονίζει κάτοικος της περιοχής.
Ο Σπύρος Χατζάρας θέτει υποψηφιότητα για το δήμο Αθηναίων με το συνδυασμό «Ελεύθερη Αθήνα». «Υπάρχει ένα κλίμα ανησυχητικό: ότι, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι ακροδεξιοί φασιστικοί κύκλοι θεωρούν πως με την πόλωση θα μπορέσουν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην περιοχή».
Ανησυχία εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία
Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρεται στην περίπτωση του Άγιου Παντελεήμονα, όπου «οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής».
Όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.
Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών, καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει τη σημασία παρεμβάσεων που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ είναι πρόθυμη να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες.

ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ



Έμμισθος στο τμήμα εθνικών θεμάτων της γενικής γραμματείας ενημέρωσης αποδείχτηκε ο γνωστός γυμνοσάλιαγκας φασίστας από την επιτροπή του Α. Παντελεήμονα Χατζάρας. Είναι αυτός που μιλούσε στις συγκεντρώσεις κατοίκων της εκεί περιοχής (χωρίς να είναι κάτοικος Α. Παντελεήμονα) και τον χειροκροτούσαν από κάτω ακόμα και χρυσαυγιτες. Είναι αυτός που καταγγέλλει την κυβέρνηση ως κυβέρνηση ανθελλήνων , κλεφτών κτλ που λεει στις εκπομπές του και στο blog του ότι «η αλήθεια δεν έχει χορηγό) και ταυτόχρονα τα παίρνει από αυτή.
Από το indymedia : «Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Σπύρος, ως αγνός και άδολος αγωνιστής του σοσιαλισμού που ήταν, δεν μπορούσε παρά να αξιοποιηθεί. Προς θεού – όχι ως ρουσφέτι. Υπηρεσίες στην πατρίδα και τη δημοκρατία προσέφερε (τσεπώνοντας και μια καλή αμοιβή ως τηλεοπτικός παρουσιαστής, καθώς και τη σχετική προβολή). Η συμπαθητική αυτή φάτσα του μπουλούκου παρουσιαστή ειδήσεων γέμιζε ευχάριστα (;) τις τηλεοπτικές οθόνες.
Δεν έκανε απλώς δημοσιογραφία. Δεν εκφωνούσε μόνο ειδήσεις. Έκανε σοσιαλιστικό λειτούργημα. Χρωμάτιζε (σε πράσινες αποχρώσεις) τα λεγόμενά του, παίρνοντας πάντοτε θέση. Και η θέση του, όλως συμπτωματικώς, υπηρετούσε πάντοτε τα ιδεώδη του σοσιαλισμού και του πρασινοφρουρισμού. Τί να την κάνεις την αμεροληψία και την αλήθεια, όταν συγκρούεται με τα σοσιαλιστικά ιδεώδη; Σωστά το συνέλαβε ο Σπύρος... Οι λιβανωτοί του προς τον Παπανδρέου άφησαν εποχή.
Ο αγαπημένος δημοσιογράφος της Μιμής και του Ανδρέα ξεροστάλιαζε, την εποχή του Harefield, έξω από το νοσοκομείο για την απρόσκοπτη ενημέρωσή μας, προκειμένου να μας μεταφέρει τα νέα για την «άφθονη διούρηση»… Στρατευμένη «δημοσιογραφία», εντούτοις γιομάτη από το σφρίγος της σοσιαλιστικής αλήθειας.
Με την αποκαθήλωση του ΠΑΣΟΚ, εξεδιώχθη από την ΕΡΤ ο τίμιος αυτός αγωνιστής της δημοσιογραφίας. Η Αντίδραση τον έτρεμε και θέλησε να τον εξουθενώσει. Επέλεξε, τότε, να κάνει δημοκρατική αντίσταση από το Κουρο-κάναλο (γνωστό και ως «κουραδοκάναλο») Κανάλι 29, παρέα με όλη την κομπανία των «συντρόφων» του αυριανισμού.
Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το ʼ93, εξαργύρωσε την διαχρονική πίστη του στα σοσιαλιστικά ιδεώδη, τοποθετούμενος ως επικεφαλής του γραφείου τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και τη Μόσχα. Αργομισθία, λένε κάποιοι κακόβουλοι, τουρισμός μετʼ επιδοτήσεως, λέγουν άλλοι κακοπροαίρετοι. Εμείς, όμως, νομίζουμε ότι ο Σπύρος πήγε να προσφέρει, εργαζόμενος σκληρά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα. Γιατί (το είπαμε;) ο Σπύρος δονείται όταν ακούει για εθνικά θέματα. Δώσʼ του εθνικά θέματα και πάρʼ του την ψυχή… Δημοσιογραφικώς, εν τέλει, ο Σπύρος δεν έκανε και σπουδαία πράματα στην καριέρα του. Υπηρέτησε, όμως, τη σοσιαλιστική αλήθεια. Στο βιογραφικό του έχει και τον τίτλου του εκδότη. Εξέδιδε, για ένα φεγγάρι, το (βραχύβιο) περιοδικό TARKIDI. Αντιπροσωπευτική προσπάθεια για τον σοσιαλιστή οργανικό διανοούμενο (εδώ γελάνε;) και στρατευμένο δημοσιογράφο. Και έτσι, με τα πολλά, ο Σπύρος χάθηκε από το προσκήνιο και μας έλειψε. Όλοι εμείς, οι φαν του, ένα ερώτημα είχαμε στο στόμα, από την στιγμή της πρωινής εγέρσεως μέχρι την ώρα της εσπερινής κατακλύσεως: Πού είναι ο Σπύρος Χατζάρας; Τι κάνει το παιδί της Αλλαγής;

Πολλές οι φήμες – τόσο γραφικές, όμως, που δυσκολευόμασταν να τις πιστέψουμε. Γιατί εμείς σεβόμαστε τους μεγάλους της δημοσιογραφίας, τιμούμε τις αξίες. Αίφνης, πριν από κανα-δυό χρόνια, να σου ο Σπύρος, από την οθόνη του BLUE SKY, ίδιος κι απαράλλαχτος – όπως τότε, την εποχή της μεγάλης ακμής… H μόνη διαφορά με το παρελθόν, τα έντονα καφεκόκκινα βαμμένα μαλλιά. Πάντα κοκέτης ο Σπύρος… Το μενού της εκπομπής του γνωστό: κατακεραυνώνουμε τη Δεξιά (ανάθεμα κι αν υπάρχει πια τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα), τους Εβραίους που κρύβονται πίσω από κάθε δεινό στον πλανήτη ετούτο, τη Λέσχη Bilderberg, τις πολυεθνικές και πάει λέγοντας… (Στη νέα version έχει προστεθεί και ο Soros, τον οποίον ο ευφάνταστος Σπύρος βλέπει να κρύβεται πίσω από τα πάντα...). Αν δεν ήμασταν, μάλιστα, απολύτως βέβαιοι για τη δημοκρατικότητα του Σπύρου (τι διάολο… τόσους αγώνες έδωσε για το πλάτεμα και βάθεμα της δημοκρατίας τη δεκαετία του ʼ80…), θα τολμούσαμε να τον υποπτευθούμε και για ρατσιστή. Αλλά είπαμε… Μεγάλωσε, λοιπόν, ο Σπύρος, έβαψε και το μαλλί, αλλά το ρεπερτόριο ίδιο και απαράλλαχτο. Η βελόνα κόλλησε και ο Σπύρος δεν έλεγε να την ξεκολλήσει με τίποτα… Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη συνεχίζει να αποτελεί το δικό του τοτέμ και ευαγγέλιο.
Τα εθνικά θέματα, βεβαίως, και η ανάλογη ανιδιοτελής - φυσικά - ευαισθησία και πάλι, μονίμως, στην ημερήσια διάταξη. Ο Samuel Johnson είχε πει, ως γνωστόν, για τους εθνικώς ανησυχούντες και τους κατʼ επάγγελμα πατριώτες: «patriotism is the last refuge of a scoundrel» (για να το πούμε στη γλώσσα που παίζει στα δάχτυλα ο Σπύρος και να μην τον προσβάλουμε μεταφράζοντας την ρήση). Προφανώς, δεν είχε υπʼ όψιν έναν Σπύρο Χατζάρα… Όλα καλά, λοιπόν, ως εδώ. Ο Σπύρος επέστρεψε, αν και σε μικρό κανάλι, σώος και αβλαβής, ενημερώνοντας και ψυχαγωγώντας το (όχι και τόσο πολυπληθές, εδώ που τα λέμε) κοινό του. Μέχρι που ήλθαν κάποιες – κακόβουλες, χωρίς αμφιβολία και ατεκμηρίωτες, μετά βεβαιότητος – καταγγελίες από το PRESSMME.blogspot.com.
Ο Σπύρος, λέει, αν και δημοσιογράφος και άρα, κατά τεκμήριο, κριτικός απέναντι στην εξουσία και το κράτος ήταν, λέει, κρατικοδίαιτος, έμμισθος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, μαζί με άλλα εκλεκτά τέκνα της αλλαγής (και άλλων κομμάτων βεβαίως): Σπύρο Μεταξά, Μιχάλη Γαργαλάκο, Μάρκο Μουζάκη κ.α. Κρατικοδίαιτος ένας Σπύρος Χατζάρας;
Ασφαλώς θα αστειεύεστε, κύριοι, με τις ψευτοκαταγγελίες σας. Σπύρος Χατζάρας και κρατική μισθοδότηση είναι, αναμφίβολα, έννοιες ασύμβατες… Ακόμη, όμως, και αν ισχύουν οι καταγγελίες και ο Σπύρος είναι κρατικός υπάλληλος, ουδεμία αργομισθία υφίσταται. Ασφαλώς θα εργάζεται με αυταπάρνηση, όπως έκανε σε όλη του τη ζωή. Πολλοί αναρωτιούνται κακόβουλα: Καλά, αργόσχολος είναι; Πώς είναι δυνατόν να εργάζεται σκληρά το πρωί στη Γ.Γ. Ενημέρωσης, να ετοιμάζει καθημερινή βραδινή εκπομπή στο BLUE SKY και, από την άλλη, να κάθεται με τις ώρες τα μεσημέρια στη Βαλαωρίτου, ενώ, ταυτοχρόνως, συντηρεί 5-6 blogs;
Απλώς, είναι γρήγορος και προκομμένος κύριοι! Αυτή είναι η εξήγηση… Επιπλέον, η δύναμη των σοσιαλιστικών ιδεωδών αποτελεί καύσιμο πολλών οκτανίων, προσφέροντας δύναμη και ζωντάνια στον χαλκέντερο και απροσκύνητο δημοσιογράφο με τα full καραμπογιατισμένα μαλλιά…

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1117966»





Τσάκισαν κι άλλο μετανάστη στο Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

«Ηταν την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα. Μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα είχαν μαζευτεί Αφγανοί από τη γειτονιά. Δεν έχουμε δουλειά και καθόμαστε στην πλατεία. Οχι, δεν έγινε καβγάς. Ηρθε ένα περιπολικό και οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο για χαρτιά. Τους είπα "αφήστε με, έχω τρία παιδιά". Με κυνήγησαν, μ' έπιασαν από το κεφάλι, μ' έβαλαν στο περιπολικό. Με μια σπρωξιά μ' έχωσαν στο κρατητήριο κι άρχισαν να με χτυπάνε με χέρια και πόδια...», προσπαθεί ν' αφηγηθεί ο 28χρονος Αφγανός, Νασρούφ Νατζιμπουλά.


Βρίσκεται χτυπημένος στο κρεβάτι ενός δωματίου όπου ζει μαζί με τη γυναίκα του και τα μικρά παιδιά του. Στα διπλανά δωμάτια ζουν άλλες οικογένειες Αφγανών, που βρήκαν καταφύγιο στο διαμέρισμα της παλιάς πολυκατοικίας. Μεταφράζει ο πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας Ζαχίρ Μαχμούτ:

«Βρίσκομαι έναν μήνα στην Ελλάδα. Μας έπιασαν φθάνοντας στη Λέσβο. Εδωσαν ένα χαρτί (απέλασης) να εγκαταλείψουμε τη χώρα εντός 30 ημερών. Τρεις ημέρες μετά τη λήξη του, μ' έπιασαν έξω από την εκκλησία».

Διακόπτει, γιατί «πονάει το κεφάλι. Ξεχνάω, ζαλίζομαι». Φαίνεται μελανιασμένος, η μύτη του είναι δεμένη με επίδεσμο, στο πόδι έχει τοποθετηθεί σίδερο. Σε ολόκληρο το σώμα έχει μελανιές.

Θυμάται όμως ότι «με χτυπούσαν μαζί πέντε αστυνομικοί. Μετά με πήγαν στο ΚΑΤ, δέσανε το πόδι και μετά πάλι στο κρατητήριο. Την τέταρτη ημέρα με πήγαν σε άλλο αστυνομικό τμήμα. Εκεί έδωσαν χαρτί απέλασης, χωρίς φωτογραφία, για να μη φαίνονται τα χτυπήματα στο κεφάλι».

Ο πρόεδρος της κοινότητας διαβεβαιώνει ότι «εμείς τον μεταφέραμε σε νοσοκομείο για τη σπασμένη μύτη. Οταν ήρθε, άρχισε να αιμορραγεί».

* Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 28χρονος Αφγανός προσήχθη στις 20 Οκτωβρίου από την περιοχή Αγ. Παντελεήμονα, έπειτα από ειδοποίηση των γειτόνων ότι γίνεται φασαρία. Διαπιστώθηκε ότι δεν έχει νομιμοποιητικά έγγραφα και κρατήθηκε μέχρι τις 6 του μηνός - από τις 2 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα και ακολούθως, μία ημέρα, στο Α.Τ. Κολωνού, όπου παρέλαβε τη διοικητική απέλαση και αφέθηκε ελεύθερος. Στον Ερυθρό Σταυρό μεταφέρθηκε όταν τον άφησαν. Μετά την καταγγελία της Συμμαχίας «Σταματήστε τον Πόλεμο», διατάχθηκε διοικητική έρευνα, θα κληθεί να καταθέσει και στη συνέχεια θα συνταχθεί δικογραφία. Δηλαδή, αν δεν προκύψουν ευθύνες κατά αστυνομικών, θα διωχθεί για ψευδορκία.

* Ο ΔΣΑ καταδικάζει «την αστυνομική βία που για άλλη μια φορά εκδηλώθηκε από όργανα του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα σε βάρος Αφγανού κρατουμένου, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του». Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «ιδιαίτερη απαξία προσλαμβάνει το συμβάν, αν ληφθούν υπόψη καταγγελθέντες βασανισμοί από αστυνομικούς του ίδιου Α.Τ. τον Δεκέμβριο του 2004, επίσης σε βάρος Αφγανών κρατουμένων, για τους οποίους παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις (βασανιστήρια) δύο αστυνομικοί».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2008

    Προπηλακισμοί από φασίστες μπροστά στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

δημοσιεύτηκε June 9, 2009 από Αντών
τροποποιήθηκε June 10, 2009
σε δικηγόρο και μέλος της επιτροπής κατοίκων

Νέα επίθεση φασιστών στον Αγιο Παντελεήμονα. Νωρίτερα το απόγευμα την έπεσαν σε μετανάστες και αλληλέγγυους που βρίσκονταν στην πλατεία. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και κρότου λάμψης, έχει κάνει προσαγωγές ατόμων, μεταξύ άλλων και του Π. Τασούλα, κάτοικου της περιοχής που προσπαθεί μέσα από την Επιτροπή Φορέων να αντισταθεί στα ρατσιστικά πογκρόμ.

Εξω από το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και με την προκλητική ανοχή των μπάτσων μαζεύτηκαν 50 άτομα - 15 κάτοικοι και 30-40 φασίστες της Χρυσής Αυγής - σε έξαλλη κατάσταση και προπηλάκισαν, με απειλή χειροδικίας και βρισίδι, τη δικηγόρο Γιάννα Κούρτοβικ που έφτασε στο τμήμα για να διαπιστώσει τι γίνεται.

Το σκηνικό συνεχίζεται ως αυτή την ώρα (10.20 μ.μ.) αφού οι μπάτσοι προκλητικά δεν αναγκάζουν τους φασίστες να αποχωρήσουν και τους αφήνουν να δημιουργούν καθεστώς τρόμου.


    11.50: ανενόχλητοι οι φασίστες μπροστά στο α.τ.

δημοσιεύτηκε June 9, 2009 από anonymous
γιατί οι μπάτσοι δεν βαράνε τους δικούς τους
Ως αυτή την ώρα (11.50) συνεχίζεται η φασιστοσυγκέντρωση (40-50 άτομα) έξω από το α.τ. αγίου παντελεήμονα, τους οποίους οι μπάτσοι έχουν αφήσει ανενόχλητους να προπηλακίζουν και να βρίζουν τη δικηγόρο και τους κατοίκους που βρίσκονται στο τμήμα. Οι φασίστες επιτέθηκαν και σε δυο τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή.


    AT Αγ, Παντελεήμονα

δημοσιεύτηκε June 10, 2009 από anonymous
Διανομή αβγών
Κάτοικος της περιοχής, συγκεκριμένα από μαγαζί που βρίσκεται δίπλα στο ΑΤ μοίραζε αβγά για να τα ρίξουν κατά την έξοδο των κατοίκων απο το ΑΤ. Πανζουρλισμός από αγριεμένους, αγανακτισμένους κατοίκους της περιοχής. Απίστευτο υβρεολόγιο στους αστυνομικούς. Ελληνικές σημαίες, εθνικός ύμνος κτλ. Κάτοικοι από μπαλκόνια ούρλιαζαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ διότι "χαϊδεύει" τους μετανάστες κ υπερασπίζεται τους αναρχικούς. Χάος κ μίσος. Ανεβήκαμε προς εκκλησία, ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι μαζεμένοι φώναζαν "δεν πάει άλλο.... μέχρι εδώ, θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας".


ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΣΕ
ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΣΚΑΤΙΖΕΙΣ ΚΑΤΑΚΟΙΤΟΥΣ
ΓΕΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
Κάπως έτσι σχολίασα στην προηγούμενη επιφυλλίδα τα θέματα των εξετάσεων και έμμεσα τις ίδιες τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι μετανάστες, για να τους δοθεί όχι υπηκοότητα αλλά άδεια «επί μακρόν διαμένοντος». Και κατέληγα ότι στις εξετάσεις αυτές ουσιαστικά κοπήκαμε εμείς, σαν κοινωνία.

Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για «στιγμιότυπο» απλώς στον αμέθοδο έως απάνθρωπο τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών και των προβλημάτων τους, μία μόνο πτυχή, τριτεύουσας σημασίας, της επίσημης πολιτικής απέναντί τους.

Η οποία πολιτική εμφανίζεται σαν έλλειψη πολιτικής, μα δυστυχώς συνιστά μελετημένη, μπορεί πρόχειρα και τσαπατσούλικα, πάντως σχεδιασμένη πολιτική. Γιατί είναι πολιτική η μη χορήγηση ασύλου, ή ακριβέστερα το μηδέν κόμμα κάτι ποσοστό χορήγησης ασύλου, ο αριθμός των απελάσεων αλλά και ο τρόπος της απέλασης, οι συνθήκες κράτησης των υπό απέλαση, ο εξευτελισμός και τα βασανιστήρια-πολύ πριν φτάσουμε στη γενικότερη αντιμετώπιση, ακόμα και οικονομική εκμετάλλευσή τους, από εμάς, ατομικά πλέον.

«Είστε χώρα κολαστήριο» ήταν ο κόλαφος στο αναίσθητο μάγουλό μας από το διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που τον χρησιμοποίησε σαν τίτλο εδώ τις προάλλες (27/11) η Νατάσα Μπαστέα, με συντριπτικά στοιχεία από την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης. Και δεν ήταν η πρώτη έκθεση αυτή, ούτε το πρώτο σχετικό άρθρο.

Έτσι, μάλλον με εξέπληξε ένα γράμμα που έλαβα, έπειτα από την προηγούμενη επιφυλλίδα μου, από καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, τον κ. Γ. Φλέσσα. Θα το παραθέσω ολόκληρο, χωρίς περικοπές που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τις θέσεις του: «(α) Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει πάρει ήδη απίστευτα εκρηκτικές διαστάσεις, όπως ακόμα και το ΤΙΜΕ, 1.12.2008, σελ. 38, σε σχετικό άρθρο του επισημαίνει. Εμείς εδώ τηρούμε πλήρη σιωπή για την ουσία του θέματος και αναλισκόμεθα σε άρθρα ενδιαφέροντα μεν αλλά παντελώς άσχετα με την ουσία, όπως π.χ. το δικό σας ή άλλα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και οι κάτοικοι των περιοχών που ζούνε μαζί τους (π.χ. στον Α. Παντελεήμονα). Αυτά τα προβλήματα είναι απότοκα της ανικανότητάς μας να χειρισθούμε το θέμα.

»(β) Στην ΕΕ όλες οι σοβαρές χώρες (π.χ. Η. Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία κλπ.) ήδη ορίζουν ποσόστωση επί του πληθυσμού τους. Επιπλέον δε καθορίζουν σε ποιες ειδικότητες και πόσους μετανάστες χρειάζονται. Εδώ φυσικά απολύτως τίποτα, όλα στην τύχη τους...

»(γ) Η πολιτεία είναι, λόγω του όγκου των μεταναστών, τελείως ανίκανη να τους περιθάλψει και έτσι βλέπουμε τις γνωστές εικόνες ντροπής.

»(δ) Η παραπληροφόρηση του κοινού για τον Ξένιο Δία είναι απαράδεκτη. Η φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα αφορούσε αποκλειστικά τους Έλληνες από όπου και αν προήρχοντο και σε αυτούς αναφέρεται η λέξη “ξένος”. Όλοι οι άλλοι ήταν “αλλοδαποί” (από άλλο τόπο μη ελληνικό). Πληροφορηθείτε την συμπεριφορά του Σόλωνα στον φίλο του φιλόσοφο Ανάχαρσι από την Σκυθία, ο οποίος μάλιστα ήταν και μισός Αθηναίος!

»(ε) Ας σοβαρευτούμε όμως τώρα και ας ακολουθήσουμε την ΕΕ πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια. Αλλιώς πολύ γρήγορα θα δούμε να εκκολάπτεται και εδώ το αυγό του φιδιού. Πρώτα δείγματα ήδη εμφανίζονται. Και τότε θα είναι μάλλον αργά...» Δεν θα σταθώ στο κάπως απαξιωτικό (δ)· ήταν, νομίζω, προφανής η ειρωνική χρήση του στερεότυπου περί απογόνων του Ξένιου Δία, αυτών που γενικότερα θέλουν να αγνοούν ότι δεν έλειψε από τον αρχαίο κόσμο καμία απ΄ τις σημερινές μας «αρετές»: απ΄ τον χρηματισμό, απ΄ τη ρεμούλα, απ΄ τη μηχανορραφία, έως αυτό που θα λέγαμε σήμερα εθνοπροδοσία.

Θα συμφωνήσω όμως στα περισσότερα από τ΄ άλλα που σχετίζονται με την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού.


Άχρηστα ή και άτοπα διλήμματα

Ότι υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των μεταναστών είναι σίγουρο. Ότι δεν υπάρχει σοβαρά σχεδιασμένη επίσημη πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κι αυτό σίγουρο. Μαζί όμως μ΄ αυτά, ή μάλλον πριν από αυτά, είναι εξίσου σίγουρο ότι υπάρχει ξενοφοβία, ότι υπάρχει ρατσισμός, έστω λανθάνων, ρατσισμός που αφυπνίζεται, που ενεργοποιείται, από τις υπαρκτές δυσάρεστες πλευρές του υπαρκτού προβλήματος. Είναι ενδιάθετος λοιπόν ο ρατσισμός. Κι η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι πάντοτε προτεραιότητά μας. Γιατί, αν κάποτε, ενδεχομένως και για πολύ, υπνώττει, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει· κι όταν λοιπόν ξυπνάει, δεν φταίει, οπωσδήποτε δεν φταίει μόνο, το ότι αφοδεύει δίπλα μας ο εξαθλιωμένος μετανάστης. Κι αν αύριο υπάρξει τάχα σωστά και σοφά σχεδιασμένη πολιτική, και πάλι τάχα ξαναπέσει σε λήθαργο ο ρατσισμός, πάλι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει.

Ούτως ή άλλως φοβάμαι ότι υποβαθμίζουμε το πρόβλημα αν το δούμε με όρους μηχανιστικούς, οπότε και αφυδατωμένο ιδεολογικά, αν δηλαδή η τρέχουσα πραγματικότητα γέννησε τον ρατσισμό και τη βία απέναντι στον ξένο ή είναι ενδιάθετος ο ρατσισμός, και έρχεται να τον ξεγεννήσει η τρέχουσα πραγματικότητα. Όμως αυτό, η πραγματικότητα και η αντίδραση σ΄ αυτήν, είναι πια κάτι σαν επιφαινόμενο· το φαινόμενο είναι ο ρατσισμός, έστω λανθάνων και ασύνειδος-για να μην πω, κυρίως τότε. Εκεί λοιπόν είναι η πολλή δουλειά. Αυτή είναι η προτεραιότητα.

Ή, άντε πιο απλά και ρεαλιστικά: Ώσπου να υπάρξει σχεδιασμένη κτλ. πολιτική, ας κοιτάξουμε πώς δεν θα είμαστε «χώρα κολαστήριο», κόλαση για τον ξένο δηλαδή. Σε συλλογικό, κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε ατομικό-που είναι τελικά το ίδιο.


    «Νταήδες» αστυνομικοί του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα ξυλοκόπησαν 35χρονη

δημοσιεύτηκε November 23, 2009 από κ. Χρυσοχοϊδη, περιμένουμε τις ενέργειές σας
τροποποιήθηκε November 23, 2009
ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΞΑΝΑ, ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ Α.Τ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ Θύμα χωρίς προηγούμενο ρατσιστικής βίας από δύο αστυνομικούς του γνωστού τμήματος του Αγίου Παντελεήμονος Αθηνών έπεσε την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι η Σ.Α., μια 35χρονη γυναίκα από την Αρμενία, παντρεμένη με γνωστό Ελληνα μουσικό.
Θύμα χωρίς προηγούμενο ρατσιστικής βίας από δύο αστυνομικούς του γνωστού τμήματος του Αγίου Παντελεήμονος Αθηνών έπεσε την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι η Σ.Α., μια 35χρονη γυναίκα από την Αρμενία, παντρεμένη με γνωστό Ελληνα μουσικό.
Αυτόπτης μάρτυρας στον ξυλοδαρμό και τη σύλληψή της, το ηλικίας δύο χρόνων παιδί της, το οποίο μάλιστα παρέμενε και αυτό υπό σύλληψη στο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Θήρας στην Κυψέλη επί τετράωρο! Εκεί της δηλώθηκε ότι οι δύο αστυνομικοί που τη συνέλαβαν και τη χτύπησαν ανήκουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ επέβαιναν και σε αυτοκίνητο του ίδιου τμήματος με συμβατικές πινακίδες.
Το γεγονός σημειώθηκε στις 11 το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Επτανήσου στην Κυψέλη, όταν η 35χρονη, έχοντας βγει από σουπερμάρκετ της περιοχής, προσπαθούσε να περάσει τον δρόμο με το καροτσάκι στο οποίο είχε το παιδί της, ενώ κρατούσε και δύο σακούλες με ψώνια. Δυο γυναίκες που περπατούσαν στο πεζοδρόμιο μαζί με την 35χρονη, σχολίασαν το γεγονός ότι κανένα αυτοκίνητο δεν σταματούσε, αποκαλώντας δυνατά «ζώα» τους οδηγούς των περαστικών αυτοκινήτων.
Τότε από ένα αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες που σταμάτησε, πετάχτηκαν δυο άνδρες, και απευθυνόμενοι προς τη γυναίκα με το καροτσάκι ζήτησαν εξηγήσεις «γιατί τους είπε ζώα». Η εκφορά των εξηγήσεων «δεν σας είπα εγώ ζώα» προκάλεσαν το ενδιαφέρον των δύο αγνώστων, οι οποίοι τη ρώτησαν «αν είσαι Ρουμάνα», προσθέτοντας «αυτά να πας να τα κάνεις στη χώρα σου». Η 35χρονη, θεωρώντας ότι μιλά με κάποιους απλούς περαστικούς, τους είπε «πως δεν είναι Ρουμάνα, αν και θα μπορούσε να είναι» και πως «είναι Αρμένισσα και αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».
«Από εκείνη τη στιγμή», λέει η Σ.Α., «άρχισε ένας απίστευτος εφιάλτης. Μου έδειξαν μια ταυτότητα δηλώνοντας αστυνομικοί, μου ζήτησαν τα χαρτιά μου και όταν εγώ τους είπα πως δεν τα έχω μαζί μου, μου είπαν ότι με συλλαμβάνουν. Μια προσπάθεια να πιάσω το καροτσάκι, τη στιγμή που μου έβαζαν χειροπέδες, είχε σαν αποτέλεσμα να πέσω κάτω. Με χτύπησαν γιατί θεώρησαν πως αντιστεκόμουν. Με ποδοπάτησαν και με χτύπησαν όταν προσπάθησα να δω πού είναι το καροτσάκι με το παιδί μου, μου γύρισαν τα χέρια στην πλάτη και τα έδεσαν με χειροπέδες, ενώ κάλεσαν και περιπολικό αυτοκίνητο, το οποίο και ήλθε μισή ώρα μετά και με μετέφερε τόσο εμένα δεμένη πισθάγκωνα όσο και το παιδί μου στο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Θήρας. Από εκεί και αφού κάποιος γνωστός μου, που ειδοποιήθηκε, έφερε τα χαρτιά μου, αφέθηκα ελεύθερη με την προτροπή «να ξεχάσω ό,τι συνέβη μια και ήταν αποτέλεσμα της κακιάς ώρας. Ηταν περίπου 3.30 το απόγευμα όταν με άφησαν ελεύθερη. Πήγα στο σπίτι κι άρχισα να παίρνω τηλέφωνο παντού...».
Οπως λέει η Σ.Α., τηλεφώνησε ακόμη και στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδ,η από το οποίο την παρέπεμψαν στη ΓΑΔΑ. Και με τη ΓΑΔΑ επικοινώνησε απ' όπου τη ρώτησαν ...«τι μπορούν να κάνουν».
Την περασμένη Παρασκευή το πρωί και μετά την κατάθεση μήνυσης στην οδό Ευελπίδων και την με εντολή του Εισαγγελέα εξέτασή της από ιατροδικαστή, χωρίς φυσικά ποτέ να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης των δύο αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα, η Σ.Α. επικοινώνησε και με το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. από το οποίο και ζήτησε προστασία. Από εκεί της δηλώθηκε ότι «θα εξετάσουν την καταγγελία της»!



Δικηγόροι καταγγέλλουν παρακρατική δράση με ανοχή του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα


Σοβαρότατες καταγγελίες για «παρακρατικού» τύπου δράση κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας διατυπώνει δημόσια η ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.
Οι δικηγόροι μιλούν ευθέως για «ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών από ομάδες αυτοδικίας που με την ανοχή της Αστυνομίας δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα».

Με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι που έγινε στις 27-8-2009 στην πλατεία Αττικής σε βάρος Αφγανού πρόσφυγα, ομάδα δικηγόρων επισκέφθηκε στις 8-9-2008 το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα για να επικοινωνήσει με τον εντολέα τους, θύμα της ένοπλης επίθεσης. Οι δικηγόροι έμειναν άφωνοι από όσα διαπίστωσαν, αφού έγιναν και οι ίδιοι αποδέκτες των απαράδεκτων, παράνομων πρακτικών που χρησιμοποιούνται κατά των μεταναστών, δήθεν από «αγανακτισμένους πολίτες», υπό την υψηλή προστασία κρατικών οργάνων! Συγκεκριμένα οι δικηγόροι καταγγέλλουν:

* Την αδικαιολόγητη πλημμέλεια των προανακριτικών υπαλλήλων για τη διακρίβωση της ταυτότητας των δραστών και την αποστολή της ελλιπέστατης σχηματισθείσας δικογραφίας στον εισαγγελέα, χωρίς καν τη λήψη ένορκης κατάθεσης από τον παθόντα.

* Την κράτηση του τραυματία παθόντος και του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα (ασυνόδευτου ανηλίκου) σε επικίνδυνες για την υγεία του συνθήκες.

* Τον εκφοβισμό των συνηγόρων τους, μελών της ομάδας μας, από πολίτες οι οποίοι με άνεση περιφέρονται στον χώρο του Αστυνομικού Τμήματος. «Είναι ανεπίτρετπο κάποιοι επίλεκτοι "αγανακτισμένοι πολίτες" να γνωρίζουν στοιχεία της δικογραφίας που βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και να περιφέρονται με άνεση στο εσωτερικό του Αστυνομικού Τμήματος, παρακολουθώντας προκλητικά τις ενέργειες των συνηγόρων.


Νέα ρατσιστική επίθεση στον Αγ. Παντελεήμονα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/06/2010

Τον ξυλοδαρμό Πακιστανού μετανάστη απο φασιστοειδή στον Αγ. Παντελεήμονα καταγγέλλει η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό. Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, γύρω στις 9.30 το βράδυ, όταν "3 φασιστοειδή επιτέθηκαν αναίτια και γρονθοκοπούσαν επί 3-4 λεπτά στο κεφάλι τον Ναντίμ Ουαχίντ, 30 ετών, από το Πακιστάν, επί της οδού Αλκιβιάδου, στο κάτω μέρος της Πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα". Στο ίδιο σημείο, όπως έχει καταγγείλει η Κίνηση, είχαν επί σειρά ημερών στηθεί φασιστικά «μπλόκα», όπως και μετά την πρόσφατη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση μίσους της "Χρυσής Αυγής" στην Πλατεία. Ο μετανάστης μετακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκε κάταγμα στη μύτη και ελαφρά τραύματα σε διάφορα άλλα σημεία του κεφαλιού του (σαγόνι, αυτί). Ο Ναντίμ σώθηκε από μετανάστες που βγήκαν από τα γύρω μαγαζιά για να τον βοηθήσουν, ενώ χθες κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων στο Α.Τ. του Αγ. Παντελεήμονα.
Τα μέλη της Κίνησης καταγγέλλουν επίσης ότι την ώρα που ο Ναντίμ έμπαινε στο ασθενοφόρο, ομάδα περίπου 10 «ελληνόψυχων» θαμώνων παρακείμενης καφετέριας (κάποιων ήδη γνωστών από προηγούμενα περιστατικά) τους προπηλάκισαν με βρισιές και απειλές, του τύπου «Πάρτε το βρωμιάρη σας και φύγετε», «Μην ξαναπατήσετε εδώ, θα σας τσακίσουμε», «Κουμούνια, θα πεθάνετε» «πούστη Αφγανέ, σε έχουμε σταμπάρει».


Νέα επίθεση ακροδεξιών στον Άγιο Παντελεήμονα

10 Ιουνίου, 2010
Ειδήσεις Ελλάδα:
Νέα επίθεση ακροδεξιών εναντίον Πακιστανού μετανάστη σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπιας, όταν ο 30χρονος Πακιστανός Ναντίμ Ουαχίντ βγήκε από το Ιντερνετ-καφέ που διατηρεί συμπατριώτης του στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα δέχτηκε επίθεση από τρεις άνδρες που άρχισαν να τον χτυπούν βίαια με γροθιές στο κεφάλι.
Ο άτυχος Πακιστανός σώθηκε έπειτα από παρέμβαση Αφγανών που βγήκαν από τα γύρω καταστήματα και κάλεσαν το ΕΚΑΒ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την ώρα που οι τραυματιοφορείς μετέφεραν τον άτυχο τραυματία στο ασθενοφόρο, ομάδα δέκα ατόμων με βρισιές και απειλές επιχείρησαν να εκφοβίσουν τον τραυματία, τους Ελληνες μέλη της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό που βρέθηκαν στο σημείο, τον πρόεδρο της Αφγανικής Κοινότητας και τους μετανάστες που ήταν μάρτυρες. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια των αστυνομικών.
«Πάρτε τον βρωμιάρη σας και φύγετε», «Μην ξαναπατήσετε εδώ θα σας τσακίσουμε», «Κουμμούνια θα πεθάνετε», φώναζαν οργισμένα.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη κατατέθηκε μήνυση από το θύμα και τους μάρτυρες στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα.
Μετά την επίθεση ο Πακιστανός, αιμόφυρτος, μεταφέρθηκε στο νοσκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου διαπιστώθηκαν κάταγμα στη μύτη και ελαφρότερα τραύματα στο κεφάλι.


ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούν 11, 2009 12:48 am Θέμα δημοσίευσης: ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;


ή αλλιώς: Η Κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με το ακραίο ΛΑΟΣ…
…αλλά ο Μαρκογιαννάκης είναι συνοδοιπόρος της Χρυσής Αυγής!


Προχτές Τρίτη 9/6, γύρω στις 7 μ.μ., έλληνας κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα πήγε με τον τετράχρονο γιο του για να παίξει στην Παιδική Χαρά της ομώνυμης πλατείας. Δέχτηκαν επίθεση με βρισιές, απειλές και γροθιές από δεκάδες τοπικά και μεταφερόμενα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και τραμπούκους ρατσιστές κατοίκους που πλέον έχουν σχηματίσει ενιαία ομάδα. Σύμφωνα με τους «ιδιοκτήτες της πλατείας» η παιδική χαρά πρέπει να είναι κλειστή για να αποτρέπεται η πρόσβαση σε αυτή παιδιών μεταναστών.

Η αστυνομία, αντί να συλλάβει τους φασίστες προτίμησε να προσάγει βίαια τον πατέρα και να τον οδηγήσει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής «για την προστασία του». Στο Α.Τ. έσπευσαν μέλη της Κίνησης «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ», της Κίνησης Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, καθώς και η δικηγόρος του Δικτύου, κ. Ιωάννα Κούρτοβικ. Ορδή φασιστών και τραμπούκων ακολούθησε κατά πόδας τις διμοιρίες των ΜΑΤ που προσήγαγαν τον πατέρα μέχρι το Τμήμα όπου και τον απέκλεισαν μαζί με τους συμπαραστάτες του. Επί τρεις ώρες πέταγαν σε αστυνομικούς και εγκλωβισμένους αυγά, ντομάτες και αντικείμενα, έβριζαν και απειλούσαν να τους λυντσάρουν, φώναζαν συνθήματα όπως «Αναρχικοί και Μπολσεβίκοι αυτή η γη δε σας ανήκει», «Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή», έβριζαν και απειλούσαν εν χορώ τους εγκλωβισμένους.

Πατέρας και συμπαραστάτες, απαίτησαν από τους Αστυνομικούς - παρουσία υψηλόβαθμου στελέχους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας - την προσαγωγή συγκεκριμένων φασιστοειδών για να τους κάνουν μήνυση, όμως η Αστυνομία τους κάλυψε πλήρως αρνούμενη να πάρει έστω και τα στοιχεία τους. Η ΕΛ.ΑΣ. απομάκρυνε την ορδή στις 11 τη νύχτα, οπότε πατέρας και συμπαραστάτες έφυγαν με τα πόδια από το τμήμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της δεν κάνει τον παραμικρό λόγο για τα επεισόδια, ενώ αναφέρεται σε συμπλοκή με αντιεξουσιαστές που αρκετά νωρίτερα την ίδια μέρα είχαν πάει στο χώρο της πλατείας, και είχαν ανοίξει τη φραγμένη από τους φασίστες πόρτα της παιδικής χαράς.

Είναι φανερό πως ο κ. Μαρκογιαννάκης θεωρεί τους φασίστες συνοδοιπόρους της ΕΛ.ΑΣ. στη ρατσιστική επιχείρηση «σκούπα» που υλοποιεί σε πανελλαδική κλίμακα. Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχει ενεργά στη νεοναζιστικής έμπνευσης δημιουργία «καθαρών ζωνών» από φασιστικές ομάδες, με πρώτη εφαρμογή του πειράματος στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, γειτονιά που τους έχει εκχωρήσει. Παρέχει την αμέριστη βοήθειά της όποτε οι φασίστες τη χρειάζονται από το παλιό Εφετείο της Σωκράτους μέχρι την Αχαρνών. Προτιμά να συλλαμβάνει γονείς και παιδάκια που αξιώνουν να κάνουν χρήση της Παιδικής Χαράς στη γειτονιά τους!

Η Κυβερνητική πολιτική άρνησης νομιμοποιητικών εγγράφων στους μετανάστες, εγκλωβισμού τους στη χώρα και μετατροπής της σε κρατητήριο του Ευρωπαϊκού Νότου περιθωριοποιεί τους μετανάστες και μετατρέπει τους φασίστες σε «αγανακτισμένους κατοίκους». Πρόκειται για βόμβα μεγατόνων που υποσκάπτει κάθε έννοια ελευθερίας και δημοκρατίας. Η Κίνηση «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ», ενώνει τις δυνάμεις της με κάθε δημοκρατική κοινωνική και πολιτική δύναμη. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποκρουστεί η συντονισμένη ρατσιστική επίθεση που στοχεύει στο σύνολο της κοινωνίας, στο σύνολο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες την περίοδο της μεταπολίτευσης.





wap.enet.gr